Najnovije vesti

ISPRAVKA Omikron soj nije registrovan u Crnoj Gori, sumnja se na njegovo prisustvo
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, Zorana Jevtić

ISPRAVKA Omikron soj nije registrovan u Crnoj Gori, sumnja se na njegovo prisustvo

Crna Gora -

Ispravka

Na Kurir.rs objavljen je tekst u kojem je navedeno da je novi soj koronavirusa, omikron, stigao u Crnu Goru 4. decembra 2021, što se ispostavilo da kao netačno.

Istina je da je se u to vreme sumnjalo da je koronavirus stigao u Crnu Goru, ali ništa više od toga.

Iz instituta za javno zdravlje Crne Gore prošle nedjelje saopštili su da je epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju utvrđena sumnja na obolijevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori.

"Naime, preko IHR komunikacionih kanala koje IJZCG ima sa međunarodnim partnerima, 03.12.2021. godine pristigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika)-Frankfurt (Nemačka) letom kojim je putovala na Omicron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba. Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanje kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gde joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rešenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati. U daljem epidemiološkom nadzoru, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu IJZ.

Čitajući saopštenje Instituta za javno zdravlje zaključuje se da postoji sumnja da je u Crnoj Gori prisutan omikron soj, a ne da je registrovan, kao što su preneli brojni mediji u regionu, među kojima je i Kurir.

Bonus video:

02:31

KOJE VAKCINE NAS NAJBOLJE ŠTITE OD OMIKRON SOJA KORONE? Doktor Kamenov otkrio kako nova mutacija deluje na kliničku sliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track