U PLJEVLJIMA OSVANUO GRAFIT POSVEĆEN RATKU MLADIĆU: Bošnjačka stranka traži da se što hitnije ukloni
Foto: Shutterstock, Profimedia

crna gora

U PLJEVLJIMA OSVANUO GRAFIT POSVEĆEN RATKU MLADIĆU: Bošnjačka stranka traži da se što hitnije ukloni

Crna Gora -

U Pljevljima je u četvrtak osvanuo grafit posvećen Ratku Mladiću, a odmah je usledila i reakcija Bošnjačke stranke.

Bošnjačka stranka pozvala je nadležne da hitno uklone grafit sa, kako navode, imenom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Iz stranke navode da su Pljevlja multinacionalna i multiverska sredina i da takvi natpisi ne priliče međuetničkoj koheziji u gradu, prenose crnogorski mediji.

Pozvali su predsednika Opštine Igora Golubovića i druge lokalne službe da, u skladu sa svojim nadležnostima, doprinesu da se pomenuti grafit što hitnije ukloni.

"Ratni zločinci nikada ne mogu biti heroji. Retrogradne politike iz devedesetih, koje možda neko ponovo želi da promoviše i danas, na sreću građanske, evropske i multietničke Crne Gore, nemaju podršku. Svi zajedno moramo da čuvamo naše najveće bogastvo u ovoj državi, a to je multietnički sklad", saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track