02:31

SUDBINA CRNOGORSKE VLADE! Predrag Rajić: Dritan Abazović jedini tu ima političku težinu

crna gora

PADA DRITAN ILI PADA VLADA? Vanredna sednica crnogorskog parlamenta o smeni Abazovića, analitičari kažu da pada vlada Krivokapića

Crna Gora -

Za danas je zakazana vanredna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića za razrešenje vicepremijera Dritana Abazovića.

Predlog o razrešenju Abazovića uputio je Krivokapić nakon što je pokret URA, uz podršku opozicionih poslanika, predao inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi.

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić saopštio je u sredu da je dogovoreno da, ukoliko bude kvoruma i izglasa se dnevni red, rasprava poslanika na današnjoj sednici - koja počinje u 11 časova - traje tri sata.

Ranije su prisustvo današnjoj sednici potvrdili poslanici Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, ali je neizvesno hoće li sednici prisustvovati opozicione partije.

Podgoričke Vijesti navode da je malo izvesno da će Skupština Crne Gore na današnjoj sednici razrešiti Abazovića, a pitanje je i da li će poslanici uopšte raspravljati o tom predlogu.

Krivokapićeva inicijativa ima podršku 14 poslanika Demokratskog fronta (DF) - bez Pokreta za promjene (PzP) - i jednog poslanika Radničke partije (RP), pa su im za smenu Abazovića potrebni glasovi opozicionih kolega, od kojih neki, prema nezvaničnim najavama, danas možda neće ni biti u plenarnoj sali.

Sudeći po njihovim poslednjim javnim istupima, prioritet im je smena Vlade, o čemu će se odlučivati već u petak. I za razrešenje Abazovića i za "pad" Krivokapićevog kabineta potreban je 41 glas.

Da li će se danas raspravljati o Abazoviću, zavisiće od toga da li će biti kvoruma za vanrednu sednicu (takođe potreban 41 glas) i da li će poslanici podržati dnevni red s tom tačkom.

Dok neki najavljuju da će glasati za Abazovićevu smenu, drugi još ne saopštavaju da li će biti u plenumu i da li će podržati dnevni red.

Sa druge strane, analitičari smatraju da će Vlada Crne Gore definitivno pasti, jer predlog za izglasavanje nepoverenja ima dovoljan broj poslaničkih glasova, piše RTCG.

Politički analitičar Dragiša Janjušević kaže da je izvesno da će aktuelnoj Vladi biti izglasano nepoverenje. Veruje, međutim, da su političari spremni za dogovor o onome što će uslediti.

"Mislim da će upravo taj imperativ traženja izlaska iz krize primorati sve aktuelne činioce u parlamentarnom životu da sednu za sto i da se dogovaraju, da nađu rešenje koje će relaksirati naše društvo i naš građanski ambijent", kaže Janjušević.

Smirivanju tenzija u društvu bi, veruje Janjušević, mogla doprineti i ostavka premijera.

"Ostavka premijera Krivokapića relaksirala bi taj ambijent, jer kako se primiče dan glasanja o nepoverenju Vladi, mislim da se ta tenzija pomalo diže", smatra Janjušević.

Da političari dijalogom moraju rešiti krizu, poručuje i nemački ambasador u Podgorici Robert Veber.

"Mislim da je situacija veoma jasna. Političari u Crnoj Gori treba da reše ovu situaciju i nije uloga stranih ambasada da se u to mešaju", istakao je Veber.

Profesorka Nikoleta Đukanović, međutim, sumnja da će političari lako doći do dogovora, imajući u vidu razlike koje ih dele.

"Ja nisam prosto sigurna da će buduća Vlada moći da uživa stabilnu većinu i da se neće ovakve disfunkcionalnosti dešavati koje smo mogli videti proteklih godinu i nešto dana", smatra Đukanović.

Kad je reč o protestima zbog najave o smeni Vlade, sagovornici u njima ne vide ništa sporno i veruju da neće biti radikalizacije.

"Ne želim ni da pričam gde bi to moglo odvesti, niti želim da zamišljam taj scenario. Dok su u formi mirnih manifestacija, dva puta nedeljno, ne vidim opasnost da mogu da eskaliraju u nešto što je neželjeno", kaže Janjušević.

Đukanović misli da crnogorsko biračko tkivo ima jačinu i realno posmatranje političke situacije koju će, nada se, menjati na izborima, a ne na nekakvim radikalnim protestima.

Sagovornici RTCG zaključuju da svakom ishodu, bilo manjinska, tehnička vlada ili vanredni izbori, treba pristupiti racionalno, kroz dijalog koji je Crnoj Gori ovih dana preko potreban.

Da bi došlo do izglasavanja predloga u Skupštini Crne Gore potreban je 41 poslanik od ukupno 81 koliko ih je u crnogorskom parlamentu.

DPS je najavio da će glasati za nepoverenje Vladi, kao i podnosioci inicijative a to je koalicija Crno na bijelo. Glasanje za nepoverenje najavio je i Demokratski front koji je deo liste Za budućnost Crne Gore.

Raspored snaga u parlamentu je sledeći:

Crno na bijelo (URA i Civis) – četiri poslanika

Socijaldemokrate – tri poslanika

Bošnjačka stranka – tri poslanika

Socijaldemokratska partija – dva poslanika

Albanska koalicija “Jednoglasno” – jedan poslanik

Demokratska partija socijalista i Liberna partija – 30 poslanika

Za budućnost Crne Gore 27 – poslanika

Albanska lista – jedan poslanik

Mir je naša nacija - 10 poslanika

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track