STIŽE BRAŠNO IZ BUGARSKE: Srbiji poslat zahtev za potrebnim količinama, ali za očekivati je da cene hleba ponovo porastu
Foto: Shutterstock

Uvoz

STIŽE BRAŠNO IZ BUGARSKE: Srbiji poslat zahtev za potrebnim količinama, ali za očekivati je da cene hleba ponovo porastu

Crna Gora -

Ako Bugarska bude glavni uvoznik brašna za Crnu Goru, a cene goriva se ne ne budu smanjivale, za očekivati je da cene hleba ponovo porastu, saopštio je “Vijestima” Hasan Ramović iz Udruženja pekara.

Direktor Direktorata za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Cimbaljević juče je kazao je da je uspostavljen alternativni izvor snabdevanja, te da su već prvi šleperi sa brašnom iz Bugarske počeli da pristižu Crnu Goru.

”Resorni ministar Aleksandar Stijović je juče u Bugarskoj sa četiri premijera imao sastanke i kontinuitet u snabdijevanju će se ubrzo uspostaviti, što je dobro, jer ćemo imati više izvora za budućnost, i nećemo dolaziti u ovu situaciju”, rekao je Cimbaljević novinarima na protestu grupe stočara ispred tog ministarstva.

Prema saznanjima “Vijesti”, zalihe brašna u Crnoj Gori su prošle sedmice procenjene na sedam dana, pa se brašno i pšenica moraju uvoziti sa drugih tržišta po znatno višim cenama.

Ramović je potvrdio da su pekari imali sastanak sa predstavnicima kompanije “Voli” nakon kojeg je dogovoreno da će ta kompanija uvoziti brašno iz Bugarske, kako bi im obezbedila neophodne zalihe.

On je poručio da će se tržište, ako se realizuju planovi za uvoz, stabilizovati u narednih deset dana, te da će se normalno realizovati proizvodnja hleba.

Međutim, on je kazao da će pekari, ako osnov za proizvodnju hleba bude uvoz brašna iz Bugarske, ubrzo doći u situaciju da moraju da povećavanju cene hleba, jer je uvoz brašna iz Srbije jeftiniji u odnosu na Bugarsku.

”Cene nisu nikad uzrok nekoga ko želi da digne cene, nego su inputi uzrok tome. Gorivo je posle brašna najveći trošak svim pekarima i to je osnov za razmišljanje o povećanju cena, odnosno na dovođenje cena na nivou koštanja. Niko od pekara u ovom trenutku kroz kalkulacije ne traži veliki profit”, rekao je on.

Vlada Srbije
foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije je uvela zabranu izvoza brašna i žitarica 10. marta za sve zemlje, iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dva dana ranije kazao da će zemlje regiona biti izuzete, uključujući Crnu Goru. Međutim, od tada nije doneta odluka o bilo kojim izuzecima, već je uvedena i zabrana izvoza jestivog ulja.

To bi se moglo promeniti na narednoj sednice Vlade Srbije, a nešto tako je najavio i Cimbaljević koji je kazao da imaju nezvaničnu informaciju da će ove sedmice Srbija ukinuti zabranu izvoza nekih osnovnih životnih namirnica.

On je kazao da i dalje ima dovoljno zaliha hrane, ali da se u nekim segmentima način snadbijevanja odvija otežano.

Stijović je “Vijestima” prošle sedmice rekao da je Crna Gora poslala Srbiji podatke o potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mjesečnom i šestomjesečnom nivou i da očekuje odluku Vlade Srbije.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track