ABAZOVIĆ PREDSTAVIO NOVU VLADU CRNE GORE: Počivaće na 2 stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju
Foto: Kurir

posle dva meseca

ABAZOVIĆ PREDSTAVIO NOVU VLADU CRNE GORE: Počivaće na 2 stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju

Crna Gora -

Mandatar nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović predstavio je novi sastav ministara.

Abazović je rekao da je obavestio Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije 43. Vladu.

"Ideja je da Crna Gora umesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kad ne funkcionišu institucije. Danas se ne bih bavio sastavom iako je on kompletiran, ni ekspozeom koji je takođe kompletiran. Sad je sve na poslanicima, na njima je da odluče kad će sednica. Što se mene tiče ona može biti i sutra, ali su praznici pa je realnije da bude naredne sedmice", rekao je Abazović.

Prema njegovim rečima, prioriteti nove Vlade su dogovor oko izbora nosioca najviših pravosudnih funkcija.

"Usklađivanje regulative u oblasti pravosuđa sa evropskim i mišljenjem Venecijanske komisije, izborna reforma, revizija u oblasti prosvete i kulture i preospitivanje kadrovskih rešenja. Preispitivanje svih ugovora svih prethodnih vlada. Dalji nastvak reforme službi bezbjednosti, predlaganje Zakona o popisu stanovništva", rekao je Abazović.

Kada je reč o političkim prioritetima, Abazović je rekao da je prethodna vlada izgubljena jer "nije mogla da nađe zajednički jezik sa poslanicima".

"Nastavak borbe protiv kriminala i korupcjje, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje odnosa sa verskim zajednicama. Nastavak reforme javne uprave, ravnomjerni regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska", su prioriteti nove vlade, rekao je Abazović.

On je dodao da će "ova Vlada počivati na dva stuba - vladavina prava i ekonomski razvoj".

"Očekujem podršku 46 poslanika jer nismo uspeli da dođemo do 49", rekao je Abazović i poručio da to ne znači da su vrata bilo kome zatvorena.

"Tačno je da će Vlada imati 20 ministara ali će imati 18 resora, a ne 20, jer su dva ministra bez portfelja. Imaće četiri potpredsednika", naveo je on i dodao da ima obavezu da sa svim kandidatima za ministre još obavi završne razgovore.

"Kad bude zakazana sednica biće objavljena sva imena. Moj utisak je da su neka ministarstva u ovoj Vladi bila preglomazna", poručio je Abazović.

"Ova Vlada bi trebalo da ima kraći mandat pa će obaveza svih ministara biti da povećaju svoju efikasnost", rekao je mandatar.

On je dodao i da misli da veći broj resora neće povećati troškove, jer će ministarstva koja se dele deliti i budžet.

Prethodna Vlada imala je 12 ministarstava.

Abazović je naveo da će se najvažnija pitanja donositi kvalifikovanom većinom.

"Za mene dve trećine nisu sporne. Nemam ambiciju preglasavanja na Vladi", rekao je on.

Šef kluba poslanika "Crno na bijelo" Miloš Konatar rekao je sinoć da će vladu činiti partije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, SNP, SDP, CIVIS i Građanski pokret URA.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track