PROŠLE GODINE RUSI ULOŽILI MILIONE EVRA U CG NEKRETNINE: Vlasnici 19.000 nepokretnosti, sada ima jedna caka ako hoće da prodaju
Foto: Proifmedia, Shutterstock

statistika

PROŠLE GODINE RUSI ULOŽILI MILIONE EVRA U CG NEKRETNINE: Vlasnici 19.000 nepokretnosti, sada ima jedna caka ako hoće da prodaju

Crna Gora -

Za prvih devet meseci 2021. godine građani Rusije uložili su skoro 13 miliona evra u nekretnine na crnogorskom primorju.

Crna Gora će se odmah pridružiti novom paketu sankcija EU Rusiji, koji će se odnositi na obustavu poslovanja u sektoru nekretnina sa ruskim državljanima, piše Pobjeda.

List navodi da u Crnoj Gori Rusi poseduju ili suvlasnici 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemlje.

Kako navodi Blumberg, čiji su novinari imali uvid u dokument Evropske komisije, zabrana nekretnina u sektoru nekretnina neće važiti za Ruse koji imaju državljanstvo ili boravište, ili boravišnu dozvolu u Evropskoj uniji i Švajcarskoj.

Predlog zakona Evropske komisije zaustavio bi poslove sa imovinom sa ruskim građanima, rezidentima i pravnim licima zabranom prodaje ili prenosa, direktno ili indirektno, „vlasničkih prava“ na nepokretnu imovinu u Uniji ili na akcije kompanija i investicionih fondova izloženih nekretninama u Uniji. Ruska svojina”.

Ne zna se kolika je ukupna vrednost ruskih nekretnina u Crnoj Gori, niti da li su u vezi sa oligarsima bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, čija se imovina zamrzava zbog invazije Ukrajine, u skladu sa EU, SAD i UK. sankcije.

Samo u prvih devet meseci 2021. godine građani Rusije su u nekretnine na Crnogorskom primorju uložili skoro 13 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke. Kako su najveće ruske banke izbačene iz SVIFT programa, koji je onemogućavao plaćanja sa i na ruske račune, skoro četvrtina Rusa koji su planirali da prodaju imovinu u Crnoj Gori odustala je jer su imali problem gde da dobiju novac i kako da raspolažu to, tvrde vlasnici agencija.za prodaju nekretnina u izjavama za "Pobedu".

Umesto da prodaju, Rusi sada kupuju nekretnine u Crnoj Gori, navodi list, pozivajući se da deo tzv. srednja klasa napušta Rusiju pod sankcijama i neki od njih su zainteresovani da se trajno ili privremeno nasele u Crnoj Gori.

Uslov za izdavanje boravišne dozvole, prema Zakonu o strancima, je zaposlenje ili vlasništvo nad nekretninama u Crnoj Gori, što im omogućava otvaranje računa u crnogorskim bankama. Bogati Rusi uglavnom poseduju nekretnine u luksuznim stambenim kompleksima kao što su Porto Montenegro, Zavala, Portonovo ili Luštica bej.

Rusi su bili i glavni korisnici ekonomskog državljanstva, ako su uložili 250.000 evra u nekretnine na severu i 450.000 evra u Primorju.

Od kraja 2020. do sredine februara ove godine, kada im je izglasano nepoverenje, Vlada Zdravka Krivokapića dodelila je ukupno 315 počasnih državljana, od kojih je 291 privredno. Među vlasnicima tog dokumenta je 190 Rusa.

Nije poznato da li među njima ima ljudi koji su na crnoj listi EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Među poznatim Rusima nekretnine u Crnoj Gori imaju biznismeni Oleg Deripaska i Andrej Malevski, te moskovski tužilac Denis Popov, piše Pobjeda.

Kurir.rs/Poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track