CRNA GORA OBELEŽAVA DAN NEZAVISNOSTI: 16 godina od referenduma kada su se građani izjasnili za odvajanje od Srbije
Foto: Shutterstock/Fotokon

proslava

CRNA GORA OBELEŽAVA DAN NEZAVISNOSTI: 16 godina od referenduma kada su se građani izjasnili za odvajanje od Srbije

Crna Gora -

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti. Na referendumu 21. maja 2006. godine, 55,5 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnili su se za nezavisnu Crne Goru.

Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna te godine Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Saveta Evrope.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate i posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka.

U višemesečnim pregovorima, najviše sporenja bilo je oko većine koja je potrebna da bi referendum uspeo, da bi, uz posredovanje EU-a, na kraju dogovoreno da je za uspjeh referenduma bilo potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da proces obnove crnogorske nezavisnosti nije bio lak.

“Ipak, dok se u našem neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem, crnogorski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost, obnovili su nezavisnost perom. Vjekovni suživot našeg društva položio je veliki ispit”, rekao je Abazović a prenosi N1.

On je naveo da je 16 godina nakon obnove nezavisnosti potrebno da se svi zapitaju jesu li dovoljno učinili da Crnu Goru osnaže i učine prihvatljivom za sve.

“Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija predstavlja borbu za nacionalne interese države”, istakao je Abazović i poručio da Crna Gora nema luksuz da još jednu generaciju izgubi u “balkanskim suludostima i vetrometinama”.

“Prihvatimo i naučimo da razumemo jedni druge i neće biti spoticanja na putu do naših ciljeva. Nezavisnost smo obnovili, hajde da obnovimo i preporodimo naše društvo. Možda su nam putevi i načini drugačiji, ali cilj je apsolutno isti – bolja i evropska Crna Gora”, naveo je Abazović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poručio je da je sve više građana koji uviđaju značaj pobede na referendumu iz 2006. godine. On je, u čestitki povodom Dana nezavisnosti 21. maja, naveo da je taj datum kruna velikog nasleđa slavne crnogorske istorije, koja će ostati u amanet pokoljenjima.

Đukanović je naveo i da Crna Gora, koja je već uvažena članica NATO-a, nepokolebljivo stoji na evropskom putu.

“Nismo dozvolili da s tog kursa skrene ni tokom minulog perioda dok je njome upravljala nekompetentna i nacionalno neodgovorna vlada”, poručio je on.

Povodom Dana nezavisnosti, 21, 22. i 23. maj su neradni dani u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track