UBICE NOVINARA VEĆ 18 GODINA NISU PRONAĐENE: Na današnji dan likvidiran Duško Jovanović, urednik dnevnog lista Dan!
Foto: Rojters

tuga

UBICE NOVINARA VEĆ 18 GODINA NISU PRONAĐENE: Na današnji dan likvidiran Duško Jovanović, urednik dnevnog lista Dan!

Crna Gora -

Na današnji dan pre 18 godina u Podgorici, ispred zgrade podgoričkog Dana, ubijen je vlasnik i glavni i odgovornik urednika tog medija, Duško Jovanović.

Danas se navršava 18 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika crnogorskog lista Dan Duška Jovanovića, a tužilaštvo i policija nisu utvrdili ko je i zbog čega u njega pucao.

Za učešće u ubistvu dosad je osuđen jedino Podgoričanin ;Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

"Pored svih datih obećanja od avgusta 2020. godine kada je došlo do promene vlasti, da će se formirati nezavisna istraga sa ekspertima sa strane, pored čvrstih obećanja većine političara u predizbornoj kampanji, ali i nakon osvajanja vlasti, sve je ostalo upravo na obećanjima", kazala je za RTCG Slavica Jovanović, supruga ubijenog Duška Jovanovića.

Kako je dodala, umesto rezultata, "svakog 27. maja dobijamo samo patetičnu šaradu licemerja političara na mestu ubistva gde se ritualno okupljamo da podržimo slobodu govora, u državi u kojoj se u istom trenutku radi sve da se ista uguši".

"Sva obećanja nakon 18 godina, data isključivo u svrhu formalnih marketinških izjava, bez ikakve ozbiljne namere novih vlasti, smatram bespredmetnim i nesuvislim. Svaki korak bilo koje strukture koja donese pojašnjenje i dokaze za sve ono što je već rečeno i u postupcima sprovedeno, biće cenjen na adekvatan način. Ovako, ostaje gorak ukus nepravde koja sve više iritira i vređa umesto da donese obećani rezultat, a time i kakav takav mir onome što upravo stasava u punoletstvo", zaključila je Jovanović.

Predsednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare ;Mihailo Jovović kazao je da dok se u potpunosti ne razreši ubistvo ;Duška Jovanovića, crnogorski novinari neće moći da se oslobode tereta koji nose već 18 godina, tereta koji pritiska državu i njene institucije.

"Mogu samo da zamislim koliko je to breme za njegovu porodicu, prijatelje i redakciju Dana", rekao je on za Vijesti.

Jovović je kazao da se od tada u Crnoj Gori promenilo sedam vrhovnih državnih tužilaca, devet vlada i ministara policije i nekoliko saziva komisije.

"A još ne znamo ko je sve naložio, organizovao i izvršio taj zločin", kazao je on.

Komisija je, rekao je, preliminarno utvrdila da postoje nepravilnosti u istrazi, ali će nastaviti rad na tom slučaju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track