OSNOVAC BIZNISMEN IZ NIKŠIĆA: Matija (17) se već godinama uspešno bavi pčelarstvom, počeo od jednog roja, sada ima 30 košnica
Foto: Printscreen RTCG

bravo

OSNOVAC BIZNISMEN IZ NIKŠIĆA: Matija (17) se već godinama uspešno bavi pčelarstvom, počeo od jednog roja, sada ima 30 košnica

Crna Gora -

Nije lako pokrenuti neki posao, pre svega usuditi se, ali ako to još učini osnovac onda je to pravi kuriozitet. Sada sedamnaestogodišnji Nikšićanin Matija Vučinić pčelarstvom se bavi već godinama, i ne samo to, niže uspeh za uspehom i osvaja nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Jedna smena rezervisana za školu i sport, a druga za pčele. I tako već godinama, a svega mu je sedamnaest. Nikšićanin Matija Vučinić neće reći za sebe da je zbog toga atipičan tinjedžer, ali nećete ni baš često sresti maloletnike ovako posvećene i predane nekom poslu.

“Pre svega je potrebna ljubav i da nešto voliš kad radiš. Posle toga je potrebna pomoć i da te to zainteresuje, ja sam imao naravno pomoć oca i deda i mene je to zainteresovalo. Svako može svaki posao daradi, potrebno je samo da to želi”, rekao je Vučinić.

Matija je od jednog malog roja pčela koje pronašao u šumi, danas, kaže, podigao koloniju od trideset pčelinjih društava. Svi se u porodici manje više bave pčelarstvom pa mu daju punu podršku za sve što radi. A radi dobro i već osvaja nagrade na takmičenjima.

“Kao svaki roditelj koji se bavi nečim posebno ti bude milo kad se deca počnu baviti tim poslom, posebno kad uspeju u tome da budu još bolji od njega. Usudio se da ode na takmičenje što ja nijesam za 25 godina. Osvojio je pehar za najbolje ocenjeni med na međunarodnom takmičenju što je uspeh kojim bi bili zadovoljni i mi stariji pčelari”, kazao je njegov otac Radoman Vučinić.

“Prva medalja je bila u Tuzli, zlatna, za kvalitet meda, posle toga sam osvojio zlatnu medalju u Tetovu, Makedonija, a potom i šampionski pehar u Brčkom u BiH”, dodao je mladi pčelar.

Imao je Matija tokom godina problema jer mu je neko kaže trovao pčele i desetkovao društva, ali nije ga to pokolebalo, naprotiv, ono što je počelo kao hobi sada je na putu da postane dobar biznis.

“Imam ambiciju da od ovog živim i da preraste u što veći biznis i da vremenom mogu da imam što veći broj pčela i da drugi mladi pčelari, koji će tek da se edukuju, da mogu da dođu kod mene, to mi je neki cilj”, zaključio je Vučinić.

Čini se da za ovog sedamanestogodišnjaka već da sad nema tajni kada su u pitanju pčele, a ako bude do Matije, biće kaže, još više košnica i još boljeg meda.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track