MAJMUNSKE BOGINJE U CRNOJ GORI: Hitno se oglasio Institut za javno zdravlje
Foto: Shutterstock

saopštenje

MAJMUNSKE BOGINJE U CRNOJ GORI: Hitno se oglasio Institut za javno zdravlje

Crna Gora -

Laboratorija Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore detektovala je prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja.

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

Iz Instituta su kazali da su sprovedene sve neophodne mere prema obolelom i kontaktima u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

- Takođe su obaveštene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja - navodi se u saopštenju.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, a može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu, a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70% slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje dve do četiri nedelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

(Kurir.rs/RTCG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track