HAOS VEĆ NA POČETKU SEDNICE VLADE CG: Posle oštre polemike šef diplomatije napustio sednicu VIDEO
Foto: EPA / Boris Pejovic

tenzije

HAOS VEĆ NA POČETKU SEDNICE VLADE CG: Posle oštre polemike šef diplomatije napustio sednicu VIDEO

Crna Gora -

Današnja sednica vlade Crne Gore, posle potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vlade Crne Gore, obleženena je već na početku oštrom polemikom ministra spoljnih poslova Ranka Krivikapića i premijera Dritana Abazovića o poledicama potpisivanja ovog dokumenta po državu.

Krivokapić je potom napustio današnju sednicu vlade.

- Mnogo šta je učinjeno u istoriji ove države na prevaru, a ovo ulazi u deo tih istorijskih prevara. Zato ovo nije običan dan, dobar dan. Zato je ovo dan koji nas je udaljio od EU, rekao je Krivokapić i dodao da, kako je kazao, u demokratiji postoje nagrada i sankcija za greške u uspehe.

- Cilj Temeljnog ugovora sa SPC je bio da se zaustavi put Crne Gore ka EU, rekao je Krivokapić i dodao da je "prvi put crkva u prioritetima druge države postala sredstvo, a ne osnovni cilj - sredstvo da se zaustavi evropske integracije Crne Gore", prenosi Blic pisanja Tanjuga.

Krivokapić je uz to dodao da mu je žao što je propuštena prilika da već do novembra Vlada završi sledeću fazu EU integracija i dodao da će Crna Gora izgubiti mesece u izbornoj kampanji i da će se sve vratiti na sukob, a ne na dogovor.

- Nije lepo i primereno na upad da vam neko dođe u kuću da biste ga nečim častili. Nemate pravo premijeru da nešto ratifikujete, ne više nego moja baba. i tu kršite Ustav sto odsto, rekao je Krivokapić.

On je zahvalio kolegama iz SNP što su rekli da je ispunjen glavni prioritet njihovog ulaska u vladu.

- Naš žal je zaustavljanje CG na evropskom putu - rekao je šef crnogorske diplomatije i dodao da je ovo, kako je rekao, gubitak svih evropskih građana Crne Gore bez obzira da li su Srbi ili Crnogorci.

Akt osmišljen u Beogradu

Temeljni ugovor koji je potpisan danas je nazvao oktroisanim aktom koji je osmišljen u Beogradu i da zato, kako je rekao, nije bilo moguće promeniti ni tačku ni zarez.

- Izbrukali smo Crnu Goru. Svako će poneti svoje breme istorije, samo želim da budemo svesni šta se desilo, rekao je on.

Na ove kritike premijer Dritan Abazović je Krivokapiću uzvratio je konstatacijom da je danas tužan dan samo za one koji žive u prošlosti.

- Nije lepo i primereno na upad da vam neko dođe u kuću da biste ga nečim častili. Nemate pravo premijeru da nešto ratifikujete, ne više nego moja baba. i tu kršite Ustav sto odsto, rekao je Krivokapić.

- Kada je reč o EU putu, u EU ne postoji komesarijat za religijska pitanja, to što su deo propagande u Crnj Goru, to je druga priča, rekao je Abazović.

Ponovio je da je Temeljni ugovor treba da se potpiše kako bi došli do usvajanja odluka za koje je potrebna podrška minumum 54 ili 49 poslanika.

- To sam rekao i pre mesec dana, tada niste verovali. Sada imamo priliku da zatvorimo evropska pitanja, dodao je Abazović, i istakao da "niko nije upao u Crnu Goru".

Sami smo, rekao je, odučili da bez velike pompe i gužve, bez želje da bilo koga ko možda drugačije misli o pitanju Temeljnog ugovora provociramo ili uradimo nešto što bi nekoga dovelo do nelagode.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track