KRVAVI PIR NA CETINJU PODSETIO NA JEZIVI MASAKR KOD PLJEVALJA: Kosta je likvidirao 9 svojih seljana, PADALI POKOŠENI KAO SNOPLJE
Foto: Printscreen YouTube, Privatna Arhiva

skoro zaboravljen zločin

KRVAVI PIR NA CETINJU PODSETIO NA JEZIVI MASAKR KOD PLJEVALJA: Kosta je likvidirao 9 svojih seljana, PADALI POKOŠENI KAO SNOPLJE

Crna Gora -

Stravični masakr koji je danas na Cetinju počinio Vučko Borilović (34), a u kojem je stradalo 11 ljudi i ranjeno šest osoba najveća tragedija u novijoj istoriji Crne Gore. Kako se nezvanično saznaje on je pobio celu porodicu, a potom izašao na ulicu i nasumice pucao na ljude.

Da podsetimo poslednji najkrvaviji zločin bio je 3. juna 1992. godine u selu Pušonjski Do kod Pljevalja kada je ubijeno devetoro ljudi. Danas je već skoro zaboravljen teški zločin koji se dogodio pre 30 godina u sami suton tog junskog dana kada je Kosta Damjanović (22) likvidirao devet svojih seljana, a njih nekoliko ranio. Jedan za drugim, posle rafala iz njegove puške, kao snoplje padali su Jovan (61) i Radovan Ostojić (32), Vukota Zeko Martić. U kući braće Rajka (64) i Radovana Ostojića (62), osim njih dvojice ubijene su i njihove supruge Mara (60) i Radojka (50).

Vučko Borilović, Cetinje, Masakar, masakar u cetinju
foto: Privatna Arhiva

Radomanovoj tada trogodišnjoj unuci rafal je odsekao tri prsta na ruci. U kući Milikića, Kosta Damjanović je ubio Maru Milikić (50) i teško ranio njenog supruga Mila. Potom je u kući Šubarića ubio Dostu Šubarić (62), koja je pokušala da telom zaštiti svog bratanića Veljka. Veljko je poletio ka ubici i posle silnog rvanja oteo mu pušku, kojom ga je ubio. Tokom Veljkove borbe na život i smrt, do te noći neprimećeni momak Kosta, uspeo je da rani Veljkovog oca Miletu i tetku mu Tonku.

Porodica Koste Damjanovića se posle zločina odselila iz sela, a nedugo nakon toga njihova kuća je jedne noći izgorela u požaru… Nikada nije odgonetnuto zašto je ovaj mladić kidisao na susede i rođake. Zna se samo da je kobnog dana u ranu zoru sa ocem i bratom poveo u susedno selo malog psa na vakcinaciju.

Kuče je ujelo za nogu Zorana Martića, sina ubijenog Vukote. Posle toga je nastala svađa. Vukota je zakačio Kostu šakom po licu, posle čega on nije želio da se sa njim, ocem i bratom traktorom vrati u selo. Umesto toga, otrčao je, dohvatio pušku i započeo krvavi pir.

Kurir.rs/Monitor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track