DETALJI IZ BIOGRAFIJE "ALBANSKOG ČETNIKA" Milo ga nazvao bitangom, branio Srbe u CG, a sestra i brat mu lekari i žive u BG
Foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

DETALJI IZ BIOGRAFIJE "ALBANSKOG ČETNIKA" Milo ga nazvao bitangom, branio Srbe u CG, a sestra i brat mu lekari i žive u BG

Crna Gora -

Mladi crnogorski opozicionar, predsednik URA i lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović dospeo je u žižu interesovanja celog regiona nakon pobede opozicije u Crnoj Gori 2020. Tada je dobio nadimak "albanski četnik" i bio je na meti kritika i kontroverzi zbog vladajućeg saveza u kom je učestvovao. Učestvovao je u 42. crnogorskoj vladi, koja je oborena pre kraja mandata, da bi sinoć bilo izglasano nepoverenje i 43. vladi na čijem je čelu bio.

Evo nekih detalja iz biografije političara koji ima 36 godina, a koje su javnosti zanimljive.

Dritan je rođeni Ulcinjanin, a Političke nauke diplomirao je u Sarajevu. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smeru Međunarodni odnosi, a doktorirao godinu dana kasnije u Sarajevu. Odbranio je doktorsku disertaciju na temu “Globalna politika – Etički aspekti globalizacije.

Od srednjoškolskih dana je aktivan u društveno-političkom životu. Osnivač je Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava, čiji je fokus delovanja bilo pomirenje mladih u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije.

Zavidne karijere doktora

Sestra i brat Dritana Abazovića, oboje specijalisti medicine, žive u Beogradu, gde grade zavidne profesionalne karijere. Njegov brat Džihan Abazović često gostuje u televizijskim emisijama u kojim često govori o primeni matičnih ćelija u lečenju raznih bolesti.

O Srbima

I danas se pamti njegova izjava iz 2015. godine da je u Crnoj Gori najteže biti Srbin. On se u intervjuu sa INS4 složio sa ocenom da je u današnjoj Crnoj Gori najteže biti Srbin, dodajući da je to poražavajuće za crnogorsko društvo.

"Srbi u Crnoj Gori zaslužuju jednaka prava kao i ostali građani i sve dok bilo koji vid diskriminacije nad njima ili nekim drugim narodom u Crnoj Gori bude aktuelan, država se neće zaokružiti u građanskom smislu. Na žalost dok je ove anti-građanske vlasti, pomaka sigurno neće ni biti”, naveo je tada Abazović.

Temeljni ugovor, spc, Crna Gora, Srpska pravoslavna crkva, Patrijarh Porfirije, Dritan Abazović
foto: Beta

"Bitanga"

Pored ovoga, ostaje upamćena i njegova polemika 2013. u Skupštini sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koji ga je posle žustre rasprave nazvao "bitangom". Uvredi je prethodila polemika premijera i poslanika Pozitivne Crne Gore koji su od Đukanovića tražili da odgovori na pitanja o "milionskim kreditima koje su uzimale Đukanovićeve firme" u vreme dok on nije bio na čelu vlade. Poslanici Pozitivne su priču o višemilionskim kreditima Đukanovića postavili u kontekstu priče o vladavini prava i "određenom broju lica" koja su, po oceni Pozitivne Crne Gore, van zakona.

Premijer je negirao da su njegove firme svojevremeno uzimale kredite i naveo da je pozajmljivao novac kao građanin. On je rekao da izjave predstavnika Pozitivne Crne Gore ukazuju na nervozu zbog rezultata na nedavnim lokalnim izborima u tri opštine na kojima je rezultatski dominirao Đukanovićev DPS. Đukanović je Pozitivnu Crnu Goru nazvao strankom koja je "formirana da bi branila interese medijske mafije".

Na Đukanovićeve reči reagovao je poslanik Pozitivne Dritan Abazović, koji mu je poručio da je to "prvi i poslednji put da neko kaže, da bilo koji poslanik Pozitivne brani interese mafije".

"Sram te bilo, bitango!", odgovorio je Đukanović Abazoviću.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track