NIŠTA NISI NI VIDEO, NI ČUO, SLOBODAN SI: Crnogorski policajci povredili taksistu, a onda mu jedan rekao OVO
Foto: Profimedia

dokazano

NIŠTA NISI NI VIDEO, NI ČUO, SLOBODAN SI: Crnogorski policajci povredili taksistu, a onda mu jedan rekao OVO

Crna Gora -

Podgoričanin S.R. saopštio je policajcima tokom kontrole da ne može da podigne ruke zbog zdravstvenih problema, ali su dvojica pripadnika Posebne jedinice policije (PJP) to nasilno učinili i dodatno ga povredili.

Treći policijski službenik, izveo je potom stranku iz njegovog taksi vozila i obratio mu se rečima:

"Što si video, video si, što si čuo, čuo si, ništa nisi ni vidio, ni čuo, slobodan si".

To je konstatovalo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu (OUK) rada policije i izveštaj prosledilo direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu i Osnovnom državnom tužilaštvu na dalje odlučivanje.

Oni su tokom jula 2022. godine kontrolisali zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu šest pritužbi građana i utvrdili da je jedna od njih osnovana, a odnosi se na kontrolu taksiste i njegovog vozila.

crnogorska policija
foto: Shutterstock

"Građanin R.S. iz Podgorice uputio je Odeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu kojom je tražio proveru postupanja policijskih službenika Sektora policije posebne namene - Posebne jedinice policije Š.V., L.D., B.D. i M.L. i policijskih službenika Sektora policije opšte nadležnosti R.R., Z.N. i S.E., prilikom kontrole i pregleda njega i njegovog taksi vozila, dana 11.03. 2022. godine oko 20 h na Bulevaru Stanka Dragojevića u Podgorici, kojom prilikom su mu, iako se požalio da mu je ruka povređena i da poseduje medicinsku dokumentaciju te da ne može podići ruke radi pregleda, dva policijska službenika nasilno podigli ruke i tom prilikom povredili, ionako povređenu šaku, a treći policijski službenik je izveo stranku iz taksi vozila i obratio mu se rečima: 'Što si video, video si, što si čuo, čuo si, ništa nisi, ni video, ni čuo, slobodan si" navodi se u izveštaju OUK-a.

Objašnjavaju da je, na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole, konstatovano da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Posebne jedinice policije B.D. i M.L. počinili teže povrede službene dužnosti, usled čega je Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika.

"Osim toga, Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilštvu u Podgorici na dalji postupak, ocenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika PJP B.D. i M.L. ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Takođe, Izveštaj, sa spisima predmeta, dostavljen je i Etičkom odboru, na ocenu etičnosti postupanja policijskog službenika Posebne jedinice policije L.D. u predmetnom slučaju”, piše u tekstu.

U preostalih pet slučajeva, kako se navodi u tekstu Odeljenja za unutrašnju kontrolu policije, u sprovedenim postupcima nisu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskig službenika u vršenju policijskih poslova i primeni policijskih ovlašćenja.

Zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi

Inspektori OUK-a, na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja, konstatovali su da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Posebne jedinice policije B.D. i M.L. počinili teže povrede službene dužnosti, iz člana 95 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i nameštenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi).

"Usled čega je Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika. Osim toga, Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilštvu u Podgorici na dalji postupak, ocenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika PJP B.D. i M.L. ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u tekstu.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja