KORISTITE STEPENICE UMESTO LIFTA, KUVAJTE U POKLOPLJENOJ ŠERPI, NAVUCITE ZAVESE: Hit preporuke crnogorske vlade za uštedu struje
Foto: Shutterstock

u susret zimi

KORISTITE STEPENICE UMESTO LIFTA, KUVAJTE U POKLOPLJENOJ ŠERPI, NAVUCITE ZAVESE: Hit preporuke crnogorske vlade za uštedu struje

Crna Gora -

Korišćenje stepenica umesto lifta, kuvanje sa poklopljenom šerpom, spremanje hrane u ekspres loncu, temperatura grejanja od 20 stepeni Celzijusa u stanovima, isključivanje rerne 10 minuta pre kraja pečenja, smanjenje javne rasvete na ulicama, samo su neke od preporuka Vlade Crne Gore za štednju struje.

Vlada Crne Gore usvojila je nedavo Izveštaj o radu Nacionalnog saveta za analizu i praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, kao i predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne energije.

Kada je reč o državnim upravama i lokalnim samoupravama, potrebno je da smanje javnu rasvetu na ulicama, trgovima, parkovima, sportskim igralištima i drugim objektima na minimalni bezbednosno opravdan nivo.

Svuda gde je moguće ograničiti ili smanjiti rasvetu na bilbordima i reklamama, ograničiti rad reflektora na sportskim i drugim manifestacijama, što pre se prebaciti na LED rasvetu, nakon radnog vremena isključiti svetlo, smanjiti grejanje na 20 stepeni, sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Takođe se preporučuje da se ne koristi osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, da se koriste stepenice umesto lifta, da se štampaju samo neophodna dokumenta, isključuju kompjuteri...

Državna preduzeća se pozivaju da stimulišu štednju električne energije kroz razmatranje odobravanja dodatnog popusta na računu za aktivnu električnu energiju kupcima koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Javni servis RTCG i drugi mediji sa nacionalnom frekvencijom se pozivaju da emituju promo spotove o racionalnoj upotrebi energije, da obezbede gostovanja stručnjaka koji će korisnim savetima i informacijama uticati na podizanje svesti građana...

Kada je reč o domaćinstvima, preporučuje se korišćenje bojlera samo po potrebi sa termostatom nameštenim na najviše 60 stepeni.

Građanima se preporučuje da im frižider radi na +4 stepena a zamrzivač na -18 stepeni, da što više koriste sunčevu svetlost kako za osvetljenje tako i za zagrevanje prostora, a da noću spuštaju roletne i navlače zavese.

Takođe se savetuje da se veš i sudovi peru samo kada je mašina puna i to na nižim temperaturama.

Prilikom kuvanja, zvaničnici preporučuju kuvanje u poklopljenoj posudi koja je veličinom srazmerna grejnoj površini

Kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa, preporučuju zvaničnici.

Savetuje se i upotreba ekspres lonca kao i isključivanje rerne 10 minuta pre kraja pečenja, a domaćice se pozivaju da što ređe otvaraju rernu prilikom pečenja jer se tako gubi čak 20 posto toplote.

I građani se pozivaju da gase svetla u prostorijama gde ne borave, da se prebace na LED sijalice, da isključuju računare posle rada, da izvade punjače iz utičnica, da isključe dekorativnu rasvetu...

Kada je reč o zagrevanju prostorija, preporučena temperatura u domaćinstvima je 20-21 stepen a u prostoru gde se spava 18 stepeni. U prostorijama gde tokom dana niko ne boravi, predlog je da se temperatura spusti na 16 stepeni a u slučaju dužeg odsustva na 10.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track