VOJSKA CRNE GORE IZVRŠILA MINI VOJNI UDAR! Odbila da izvrši odluku SOPSTVENE VLADE, sporna ploča hrvatskim braniocima još stoji!
Foto: Foto printscreen Youtube/Gov.me

ŽESTOKA KRIZA

VOJSKA CRNE GORE IZVRŠILA MINI VOJNI UDAR! Odbila da izvrši odluku SOPSTVENE VLADE, sporna ploča hrvatskim braniocima još stoji!

Crna Gora -

Pripadnici Vojske Crne Gore nisu danas dozvolili komunalnoj policiji da ukloni spomen-ploču s objekta nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije u Morinju, iako je Uprava za inspekcijske poslove naložila Opštini Kotor da ploču ukloni.

- Dolaskom na lice mesta zatekli smo zatvorenu kapiju i pripadnike Vojske Crne Gore. Po dolasku na lice mesta izvršili smo uvid zajedno sa pripadnicima VCG u predmetno rešenje. Naveli su da bez pisanog odobrenja Ministarstva odbrane ili neposrednog naređenja njihovih rukovodilaca, ne mogu omogućiti ulazak - izjavio je načelnik komunalne policije Miro Anđelić - prenosi portal RTCG.

Morinj, Spomen ploča
foto: Printskrin / You Tube

Ovim činom odbijanja Vojske Crne Gore da izvrši nalog najvišeg državnog organa kojem je direktno podređen - Vlada Crne Gore - izvršen je svojevrsni državni udar u ovoj zemlji!

Iz Uprave za kulturna dobra rečeno je da su zbog neuklanjanja ploče prekršajno kaznili predsednika opštine Kotor Vladimira Jokića i da će u daljem postupku izvršiti kontrolni inspekcijski nadzor.

Raško Konjević i Ranko Krivokoapić
Raško Konjević i Ranko Krivokoapićfoto: AP/Risto Božović, EPA/Filip Singer

Sporna spomen-ploča u Morinju, podseća hrvatski Jutarnji list, postavljena je u znak sećanja na činjenicu da je na toj lokaciji od 1991. do 1992. godine nekoliko meseci funkcionisao tzv. Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, gde su brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga branili Konavle i Dubrovnik od naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogih hrvatskih civila sa te teritorije.

Spomen-ploču u logoru Morinj otkrili su 10. oktobra ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević (koji su pripadnici struje Mila Đukanovića), u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila je 17. oktobra Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spornu spomen-ploču, konstatujući da „nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja, koji usvaja Skupština opštine Kotor, niti postoji saglasnost Vlade Crne Gore, jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka”.

Konjević i Krivokapić tvrde da je spomen-ploča postavljena u skladu sa propisima.

Morinj, Spomen ploča
foto: Printskrin / You Tube

Pomenuta dva ministra su, podsetimo, odlukom Skupštine Crne Gore razrešena dužnosti.

Inicijativu za njihovu smenu podneo je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović

Zbog ovog velikog spora, vojnici na tom mestu „dežuraju” neprekidno već 15 dana i čuvaju stražu iza zaključane kapije napuštenog objekta koji se ne koristi 16 godina, a juče komunalnim inspektorima nisu dozvolili da uđu u obod vojnog objekta, iako su im inspektori pokazali izvršnu naredbu UIP-a da se spomen-ploča mora ukloniti.

Morinj, Spomen ploča
foto: Printskrin / You Tube

"SJEĆAJMO SE ZLOČINA"

Na spornoj spomen-ploči piše:

"Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj (3- 10. 1991. - 18. 8. 1992) za zatočene hrvatske civile i branioce.

Sjećajmo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Morinj, 10. 10. 2022".

Kako nezvanično saznaju Vijesti, dežurni vojnici su opštinskim inspektorima rekli da imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvoljavaju da uđe u perimetar tog objekta.

Ni posle insistiranja opštinskih inspektora da vojna straža obavesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da moraju izvršiti naredbu koju je Opštini Kotor prošle nedelje izdala Državna uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dozvolili ulazak objektu, ističući da im je „iz Ministarstva odbrane ponovo rečeno da je i dalje na snazi naredba o zabrani ulaska u objekat Morinj“.

Kurir.rs/Novosti/Jutarnji list/Vijesti

Morinj, spomne ploča, uklanjanje
foto: Foto printscreen Youtube/Gov.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track