JAKE KIŠE AKTIVIRALE BUJIČNE TOKOVE: Crvena voda uništava kuće i imanja u nikšićkoj Župi, meštani krive obližnji rudnik
Foto: Printscreen YT

nesreća

JAKE KIŠE AKTIVIRALE BUJIČNE TOKOVE: Crvena voda uništava kuće i imanja u nikšićkoj Župi, meštani krive obližnji rudnik

Crna Gora -

Jaka kiša i ogromne količine padavina dovele su do aktiviranja bujičnih tokova u nikšićkoj Župi, u selu Kuta, pa je u gornjem delu sela delom urušena putna infrastruktura, a ogromna šteta napravljena je i na pojedinim privatnim imanjima, pišu Vijesti.

Meštani smatraju da je glavni krivac za takvo stanje Rudnik boksita, jer je, kako ističu, izlivanje bujičnih tokova i “crvena voda” koja teče njihovim imanjima uzrokovana kanalisanjem vode iz rudokopa Seoca i popuštanjem brane muljnog taložnika na tom rudokopu. Jake bujice, tvrde meštani, odnosile su jalovinu i mulj sa platoa rudokopa koji su začepili vodopropuste, pa je došlo do izlivanja potoka.

Kuta
foto: Printscreen YT

Prema njihovim rečima, vodopropusti nisu urađeni kako treba, pa sa svakom jačom kišom strahuju od bujice “crvene vode”.

”Kiše su padale vekovima, ali ova voda je preusmerena ovamo i praktično je napravljena diverzija na selo. Potkopani su temelji kuća, asfalt koji je samodoprinosom urađen. Sve je to uništeno samo da bi neko pravio ove građevine. Kad su pravili ove propuste tražio sam da prekinu s radovima jer to ne zadovoljava kapacitete vode”, kazao je Zoran Bojović dok je pokazivao propuste i bujicu “crvene vode” koja je poplavila okolna imanja.

Prva poplava dogodila se 2001. godine i tada su, prema rečima Bojovića, tadašnji predsednik Opštine i direktor Boksita, Miško Drljević i Veselin Grbović, potpisali ugovor koji je, između ostalog, predviđao kontrolisano svođenje vode do potoka Mačak i mreženje njegovih obala.

”A 20 godina kasnije imamo to da je ovo nekada bio mali potok, a sad je "crvena voda" Rudnika usmerena na naša domaćinstva i parcele. Dogovor je bio da se napravi kontrolisano svođenje, da se naprave prečistači, ali ništa od toga nije urađeno. Mi sad možemo očekivati da nas neku noć voda odnese, ili da nam odnese lokalno groblje”, kazao je Bojović.

Momčilu Jakovljeviću nije dosta životne nedaće, prošle godine je za nepuna dva meseca ostao bez sina i supruge, nego mora da pod stare dane strahuje od vode.

U gornjem delu sela je i vodoizvorište a, prema rečima Dragana Raškovića, zbog Boksita meštani nemaju vodu.

Ukoliko Boksiti, ali i lokalna uprava i država ne pomognu da se problem sa bujičnim tokovima u selu Kuta ne reši, mještani poručuju da će morati da primijene i radikalne mjere.

Kuta
foto: Printscreen YT

Ne teče u Župi “crvena voda” samo u selu Kuta - “pocrvenjele” su i vode reke Gračanice i jezera Liverovići.

Uniprom: Na vremenske nepogode ne možemo uticati

Iz kompanije “Uniprom metali” kazali su da je čitava Crna Gora u problemu zbog ogromne količine padavina, da je nagli porast vodotokova prouzrokovao izlivanje potoka i rijeka iz svojih korita, da je sve to dovelo do bujičnih poplava i odrona, te zamućenja vodotokova, i da ne mogu uticati na “vremenske nepogode i prirodne hazarde”.

(Kurir.rs/VIjesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track