SLIKAO SE S DRUGOM, PA NESTAO: Nastavlja se potraga za dečakom (13) za kog se sumnja da su ga odneli talasi, Herceg Novi NA NOGAMA
Foto: Printscreen/YouTube, Shutterstock, Ilustracija

SLIKAO SE S DRUGOM, PA NESTAO: Nastavlja se potraga za dečakom (13) za kog se sumnja da su ga odneli talasi, Herceg Novi NA NOGAMA

Crna Gora -

Akcija potrage za 13-godišnjim dečakom iz Herceg Novog kojeg su preksinoć olujni talasi odneli u more sa šetališta Pet Danica, nastavljena je jutros.

Načelnik sektora za traganje i spasavanje na moru u UPSUL-u Žarko Lukšić, za Boje jutra na Televiziji Vijesti rekao je da će u potrazi za dečakom pomoći i stabilizacija vremenskih uslova.

"Nadamo se da će more da se izbistri. Sve državne institucije su uključene u akciju potrage za nestalim dečakom. Rano jutros su krenule dalje pretrage...", rekao je Lukšić, prenose Vijesti.

On je dodao da će još jedan spasilački skuter biti uključen u pretrage, kao i Mornarica Crne Gore, sektor Granične policije i da veliku pomoć očekuju od Vojske Crne Gore iz vazduha...

"Helikopter veoma brzo i lako može da snima, ima optička sredstva, kamere koje mogu da vrše pretragu terena u kopnenom delu i ka otvorenom moru. Dronove trenutno nije moguće koristiti zbog vremenskih prilika", naveo je Lukšić.

Naveo je i da će UPSUL angažovati i privatna lica sa kojima ima ugovor o pretragama i spašavanja na moru...

"Sa našeg aspekta nije veliki reon pretrage, ali vremenski uslovi, zamućenost vode ne dozvoljavaju neke aktivnosti koje mogu da nam idu u prilog. Očekujemo maksimalnu posvećenost u potrazi do mraka i bilo kog vremena narednih dana. Nećemo odustati od akcije do pronalaženja nestalog dečaka", rekao je Lukšić.

Potraga za dečakom prekinuta je juče nešto posle 15 sati.

Nepovoljne vremenske prilike i gubitak dnevne svetlosti učinile su da ekipe Uprave pomorske sigurnosti (UPSUL), policije, Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi i Regionalnog centra za obuku ronilaca, moraju obustaviti potragu nakon višesatne pretrage akvatorijuma ispred Herceg Novog.

Vidljivost ispod mora zbog jakih valova i struja bila je gotovo ravna nuli, tako da ni ronioci, uprkos velikim naporima koje su uložili, nisu mogli biti efikasniji u pretrazi podmorja.

Loši vremenski uslovi nisu dozvolili da se u akciju pretrage akvatorijuma iz vazduha uključe dronovi i helikopteri Vojske Crne Gore.

Lukšić je juče ujutru saopštio “Vijestima” da su preksinoć oko 23 sata, od Sektora granične i pomorske policije iz Herceg Novog, obavešteni da je maloletnika odnelo more dok je sa drugom boravio na šetalištu.

Na primorju je tada na snazi bio crveni meteo alarm zbog olujnog juga i kiše, a nadležne službe su pravovremeno izdale upozorenja građanima na opasnost od nevremena.

Udari juga koji su izmereni na meteo stanici Obosnik u Boki, preksinoć su dostizali brzinu od čak 50 čvorova (skoro 100 kilometara na sat) zbog čega su se, ne samo na otvorenom moru, već i u zalivu, podigli veliki talasi.

Strahuje se da je jedan od tih talasa odneo maloletnika koji je bio na jednom od, udarima juga i mora, najizloženijih delova novskog šetališta.

”Uslovi su jako loši, slaba je vidljivost pod vodom. Kiša spira zemlju sa brda, što dovodi do slabe vidljivosti. Dajemo sve od sebe da pronađemo dečaka. Dok se bude videlo, pretraživaćemo podvodni deo. Za večeras je najavljeno jako nevreme, a ako danas ne budemo imali rezultate, nastavićemo sutra”, rekao je juče rukovodilac Regionalnog centra za obuku ronilaca Danilo Mijajlović za TV Herceg Novi.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track