KANCELARIJA UHAPŠENOG ALEKSEJA NAVALJNOG TRAŽI OD PODGORICE: Oduzmite vilu Olega Morozova!
Foto: EPA/ Yuri Kochetkov

apel crnogorskoj diplomatiji

KANCELARIJA UHAPŠENOG ALEKSEJA NAVALJNOG TRAŽI OD PODGORICE: Oduzmite vilu Olega Morozova!

Crna Gora -

Fondacija za borbu protiv korupcije, koju je osnovao uhapšeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, apelovala je na vlasti Crne Gore da oduzmu imovinu saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina, poslanika Državne dume Olega Morozova koji ima vilu u Crnoj Gori, preneo je danas portal RTCG.

U apelu Ministarstvu spoljenih poslova Crne Gore, Fondacija je ukazala da je Morozov od početka rata u Ukrajini na crnoj listi EU i da u Crnoj Gori poseduje vilu vrednu približno 300.000 evra.

"Registrovana je na ime njegove sestre Olge Nasibuline. Sudeći po njenoj zvaničnoj zaradi, Olga nikako nije mogla sebi da priušti takvu vilu. Još jedan dokaz da ova nekretnina pripada Morozovu je njegov automobil parkiran na imanju", naglašavaju u Fondaciji.

Smatraju i da je Morozov namerno uknjižio vilu na ime njegove sestre, kako ona ne bi potpala pod sankcije EU, kojima je, kako ističu, pristupila i Crna Gora.

"Sam Morozov je odmah po izbijanju rata dospeo na crnu listu EU. Režim sankcija, međutim, takođe dozvoljava da se ograničenja prošire na druge ljude povezane sa odgovornima za rat. Zbog toga smo zatražili od Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da pokrene inicijativu za uvođenje evropskih sankcija protiv Nasibuline i oduzme svu njenu imovinu u zemlji", navela je Fondacija.

Fondacija se obratila i Ministarstvu spoljnih poslova Švajcarske sa sličnim zahtevom koji se tiče Lidije Sluckovski, ćerke poslanika Državne dume i propagandiste Olega Matvejčeva.

Fondacija je ukazala i na luksuznu vilu u Toskani, vrednu oko milion evra i navela da pripada poznatom Putinovom saradniku Konstantinu Kostinu, bivšem šefu Odeljenja za unutrašnju politiku predsedničke administracije. Tačnije, naglašavaju u saopštenju, vila je registrovana na ime njegove supruge Olge.

"Nadamo se da će vlade Italije, Švajcarske i Crne Gore pokazati odlučnost prema ratnim huškačima i neće im dozvoliti da izbegavaju sankcije i peru koruptivni novac na svojoj teritoriji", poručili su iz Fondacije za borbu protiv korupcije.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track