TREĆA ČLANICA KOVID-BANDE IZRUČENA VLASTIMA SAD: Posle prevare vredne 18 miliona dola, Tamara Dadijan krila se u Crnoj Gori
Foto: Printscreen Twitter

uhapšena i isporučena

TREĆA ČLANICA KOVID-BANDE IZRUČENA VLASTIMA SAD: Posle prevare vredne 18 miliona dola, Tamara Dadijan krila se u Crnoj Gori

Crna Gora -

Vest da je Tamaru Dadijan (41) Crna Gora izručila Sjedinjenim Američkim Državama bila je u utorak jedna od glavnih u američkim medijima – jer radi se o osobi koja se nalazi u centru prevare od 18 miliona američkih dolara.

CBS je posvetio veliki tekst o liderki prevarantske grupe, koja je uspela da tokom prethodne tri godine proneveri milionsku svotu novca iz fonda za saniranje posledica kovid-19 pandemije.

Dadijan je nestala dan pre nego je trebala da se javi na odsluženje zatvorske kazne, a ostavila je tada same dve kćerke tinejdžerke, u njihovom domu u Ensinu, predgrađu Los Anđelesa.

Los Anđeles Tajms je saopštio, da je Dadijan predata američkoj maršalskoj službi na aerodromu u Podgorici, a potom transportovana u ponedeljak u SAD. Ona je prethodno proglašeno krivom za tri velike prevare, a nestala je nakon izricanja presude 2021. godine. Zatvorska kazna koju je prvobitno trebala da odsluži bila je u dužini od deset godina i deset meseci.

Dadijan, njena sestra i zet (svi jermenskog porekla), kao i još pet lica, bili su odgovorni za proneveru novca namenjenog biznisima i zaposlenima, iz fonda za suočavanje sa posledicama kovid-19 pandemije na ekonomiju. To su činili tako što su sa lažnim identitetima aplicirali za taj novac, ili sa dokumentima starih, preminulih osoba ili stranaca sa privremenim boravkom na studentskoj razmeni. Novac je potom korišćen za otplatu kupovine luksuznih domova u okolini Los Anđelesa.

Poznato je da je Dadijan stigla u Crnu Goru u februaru prošle godine, a da je boravila u luksuznom rizortu sa zetom Ričardom Ajvazjanom i njegovom suprugom Marijetom Terabelijan. Potom su boravili u iznajmljenoj vili na crnogorskoj obali, preneo je CBS.

Ajvazajan i Terabelijan su izručeni Americi u novembru prošle godine, o čemu je američka FBI služba obavestila javnost saopštenjem. Ajvazjan je na odsluženju zatvorske kazne od čak 17 godina, a njegovu ženu čeka šest godina zatvora.

FBI se nakon hapšenja Tamare Dadijan zahvalio crnogorskim Ministarstvu pravde, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova, na saradnji prilikom rasvetljavanja slučaja nestanka osuđenice i prevarantkinje.

(Kurir.rs/Pobjeda.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track