INAUGURACIJA MILATOVIĆA U PODGORICI!? Evo zašto bi se prekinula tradicija da šef države položi zakletvu na Cetinju
Foto: Printscreen RTCG

INAUGURACIJA MILATOVIĆA U PODGORICI!? Evo zašto bi se prekinula tradicija da šef države položi zakletvu na Cetinju

Crna Gora -

Inauguracija novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića 20. maja biće održana u Podgorici, najverovatnije u Skupštini Crne Gore, prenele su danas Vijesti.

Tradicija da šef države polaže zakletvu na Cetinju, čime stupa na dužnost, ove godine bi se time promeniila zbog procene policije da bi Milatović mogao biti ugrožen na Cetinju.

On je između dva kruga predsedničkih izbora dobio privremeno policijsko obezbeđenje, koje je tražio Pokret Evropa sad zbog bojazni da je fizički ugrožen.

Tu odluku donela je Vlada i ona je bila privremena, kako bi Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprava policije u međuvremenu utvrdile da li i odakle Milatoviću preti opasnost. Prema zakonu, procenu bezbednosti radi ANB na zahtjev policije, pišu Vijesti.

Kada bude preuzeo predsedničko mesto on automatski postaje štićena ličnost.

Inauguracija, odnosno svečano proglašenje predsednika na sednici Skupštine, održavala se u Vladinom domu na Cetinju. Na Cetinju je i rezidencija predsednika države. Tamo počinje i svako redovno zasedanje parlamenta, odnosno održava se prva sednica.

Iz Uprave policije su za Vijesti rekli da je u toku postupak izrade bezbednosne procene inauguracije na Cetinju, kao i pripreme obezbeđenja samog događaja, dok su iz Skupštine, koja organizuje inauguraciju, naveli da je u toku intenzivna komunikacija sa novoizabranim predsednikom Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nedavno je rekao da bi taj događaj mogao biti izazovan momenat za policiju.

Milatovića je, pre predsedničke konvencije na Cetinju 10. marta, napala grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra gde je bio zakazan događaj. Najprije su protestovali a zatim vređali Milatovića, nakon čega su ga napali kada je ulazio u zgradu.

Njega i partijske kolege je sa Cetinja sprovela policija.

Uprava policije i Osnovno tužilaštvo još nisu obavestili javnost ko je napao Milatovića, a sa tog događaja procesuirane su samo osobe zbog napada na policijske službenike.

Milatović, kao kandidat Pokreta Evropa sad je u drugom krugu predsedničkih izbora 2. aprila pobedio aktuelnog šefa države i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track