MILATOVIĆ O INAUGURACIJI: Odluku ćemo doneti narednih dana, želim da bude mirno
Foto: Printscreen/RTS

MILATOVIĆ O INAUGURACIJI: Odluku ćemo doneti narednih dana, želim da bude mirno

Crna Gora -

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović nije odlučio gde će biti održana inauguracija 20. maja.

"Želim da nakon onakve pobede, dobijemo jednu mirnu inauguraciju. Konsultovaću se sa nadležnima i Upravom policije i donećemo odluku narednih dana", rekao je Milatović.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Filip Adžić, izjavio je juče da će novoizabrani predsednik biti 20. maja inaugurisan tamo gde on odluči: u Podgorici ili na Cetinju.

„Ako odlučli da bude Podgorica – biće, ako odluči Cetinje – onda će biti Cetinje“, kazao je ministar na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost, povodom napisa u medijima da nije bezbedno da inauguracija bude na Cetinju koje je crnogorska prestonica.

Tokom izborne kampanje, na Cetinju je oko pedesetak građana pokušalo da spreči Milatovića da održi promotivni skup, a teži incident je sprečio špalir policajaca koji su odvojili demonstrante i Milatovićevo obezbjeđenje. Na Cetinju, gde je većina građana „procrnogrska“, ubedljivo najviše glasova ( oko 70 odsto) na predsedničkim izborima dobio je odlazeći šef države Milo Đukanović.

Povod za tadašnje nezadovoljstvo bila je i činjenica što je Jakov Milatović bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, koja je 5. septembra 2021. godine odobrila intervenciju policije nad demonstrantima na Cetinju koji su pokušali da spreče ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Jakov Milatović
foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

U protestima je povređeno više desetina demonstranata, a na grad su bačene ogromne količine suzavca. Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije su do Cetinjskog manastira umesto kopnenim stigli vazdušnim putem, vojnim helikopterom kako bi izbegli demonstrante.

Svečana ceremonija polaganja zakletve novog predsednika Crne Gore tradicionalno se održava na Cetinju.

Da je Cetinje prirodna adresa za polaganje predsedničke zakletve, Milatovića je podsetio gradonačelnik Nikola Đurašković.

„Bila bi veoma loša poruka uraditi drugačije. To bi bilo otvoreno nipodaštavanje Cetinja i svojevrsni obračun sa gradom koji je istorijska i sadašnja prijestonica“, rekao je on za podgoričku TV E.

Milatović je saopštio da sumnja u iskrenost poziva da se inauguriše na Cetinju, s obzirom da mu, kako je rekao, Đurašković nije čestitao izbor za predsednika.

Predsednik Odbora za bezbednost Milan Knežević, inače jedan od lidera Demokratskog fronta, se usprotivio se mogućnosti da Milatović bude inaugurisan van Cetinja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track