AFERA ZA KRAJ PREDIZBORNE TRKE: CRNA GORA U NEDELJU NA BIRALIŠTIMA: Ko ima veze sa uhapšenim "kriptokraljem" Do Kvonom
Foto: Pokret Evropa sad!

finiš kampanje

AFERA ZA KRAJ PREDIZBORNE TRKE: CRNA GORA U NEDELJU NA BIRALIŠTIMA: Ko ima veze sa uhapšenim "kriptokraljem" Do Kvonom

Crna Gora -

Premijer Abazović optužio Milojka Spajića za veze sa uhapšenim "kriptokraljem" Do Kvonom, lider PES tvrdi da je to montirano iz vlade

U finišu predizborne kampanje u Crnoj Gori odjeknula je afera u kojoj odlazeći premijer Dritan Abazović optužuje lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za veze s južnokorejskim "kriptokraljem" Do Kvonom. S druge strane, Spajić poručuje da je afera naručena iz vlade i da je reč o uzaludnom Abazovićevom pokušaju da ga diskredituje pred parlamentarne izbore koji se u Crnoj Gori održavaju u nedelju.

Sporno pismo

Dritan Abazović
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Abazović je, naime, pre nekoliko dana izjavio da je prosledio tužilaštvu pismo Do Kvona, koji je uhapšen 23. marta na podgoričkom aerodromu po Interpolovoj poternici. Pismo je prosleđeno na adrese nekoliko zvaničnika i u njemu, navodno, Do Kvon "objašnjava aranžman sa Spajićem, uključujući i finansiranje PES". Tim povodom je Dritan Abazović sazvao i vanrednu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost.

- Ostaje da sve utvrde nadležni organi, a s tim su se saglasili svi u Veću - poručio je juče Abazović i istakao da on Do Kvona "u životu nije video", kao i da su znali za njega samo iz medija.

S druge strane, Milojko Spajić je otvoreno prozvao Abazovića.

Milojko Spajić, Milojko Spajic
foto: Pokret Evropa sad!

- Ima li veće frke od gubitka funkcije za ljude koji nemaju alternativu od politike - napisao je on na svom Tviter nalogu.

Posete u zatvoru

Istovremeno, u njegovom PES tvrde da su Do Kvonovo pismo pisali njegov advokat i advokat kotorskih klanova Branko Anđelić, i to zajedno sa Artanom Kurtijem, kako kažu, višestruko osuđivanim licem za pokušaj ubistava i ranjavanja, a koji je na Abazovićevo insistiranje postavljen za glavnog inspektora u ANB.

- Anđelić i Kurti, prema kazivanju svedoka, više puta tajno su posećivali Do Kvona u pritvoru, a karakter tih poseta bio je da se Do Kvon natera da potpiše sadržaj pisma u kom se, po Abazovićevoj naredbi, dovodi u vezu sa Spajićem, u zamenu za branjenje sa slobode, što bi mu dalo šansu da pokuša bekstvo - rekli su u tom pokretu.

Podsetimo, Do Kvon i njegov sunarodnik Hon Čand Jun uhapšeni su krajem marta na podgoričkom aerodromu, a 11. maja počelo im je suđenje za krivično delo falsifikovanje isprave.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track