OBJAVLJENA PRESUDA: "Kralju kriptovaluta" četiri meseca zatvora i JOŠ JEDNA MERA (FOTO)
Foto: Printscreen YT

OBJAVLJENA PRESUDA: "Kralju kriptovaluta" četiri meseca zatvora i JOŠ JEDNA MERA (FOTO)

Crna Gora -

Međunarodni begunac i takozvani "kralj kriptovaluta" Hjeong Do Kvon i njegov poslovni partner Hon Čang Jon, osuđeni su na po četiri meseca zatvora u Osnovnom sudu u Podgorici zbog falsifikovanja putnih isprava.

RTCG prenosi da se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru u kojem se nalaze od 23. marta.

- Osnovni sud u Podgorici je dana 19.06.2023. godine, javno objavio presudu kojom je okrivljene C.J.H. i K.D.H. oglasio krivima i osudio na kaznu zatvora u trajanju od po 4 (četiri) meseca, u koju će se uračunati vreme provedeno u pritvoru od 23.3.2023.godine do 15.6.2023. godine. Istom presudom im je izrečena mera bezbednosti, oduzimanje javnih isprava i to: dva pasoša Kostarike, dva pasoša Belgije i dvije lične karte - navodi se u saopštenju suda.

Navodi se da je sud nakon objave ukratko obrazložio ovakvu odluku, navodeći da su prilikom odlučivanja cenjene sve okolnosti koje su od značaja da kazna bude manja ili veća.

- Presuda će biti napisana i dostavljena strankama u zakonskom roku od 30 (trideset) dana, a nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od osam dana od dana prijema pisanog otpravka presude - navodi se u saopštenju.

Optuženi su za falsifikovanje pasoša pomoću kojih su nameravali da napuste Crnu Goru 23. marta privatnim letom za Dubai.

Oni su tada uhapšeni na podgoričkom aerodromu, jer su koristili lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara putem kriptovaluta. Prošle godine Do Kvonove kriptovalute Tera i Luna su doživele kolaps.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario poverioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD).

U međuvremenu je Viši sud u Podgorici odredio šestomesečni ekstradicioni pritvor za Do Kvona i Čang Jona. Crnogorski sud bi trebalo u tom roku da odluči o njihovom izručenju Južnoj Koreji.

Hapšenje Do Kvona u Crnoj Gori
Hapšenje Do Kvona u Crnoj Gorifoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Bezbednosne institucije u Crnoj Gori ne znaju na koji način je Do Kvon sa saputnikom, ušao u Crnu Goru, javila je Slobodna Evropa.

Do Kvon i Čang Jon su dovedeni u sud policijskim kombijem iz koga su izašli sa lisicama na rukama, što su pratili mnogobrojni kamermani i novinari crnogorskih medija.

Prilikom iznošenja odbrane Do Kvon je saopštio sudu način sticanja pasoša Kostarike, s kojima su hteli da napuste Crnu Goru.

Kako je saopštio branilac Do Kvona, podgorički advokat Goran Rodić pasoše su dobili preko agencije u Singapuru.

- Da su dokumenti dobijeni preko ekonomskog ili investicionog državljanstva. Sve je to obavila agencija, kakve su poznate u svetu i Crnoj Gori i stekli su pasoš u Singapuru gdje su ušli regularno i popunili aplikaciju - rekao je advokat Rodić.

On je rekao takođe da je Do Kvon prihvatio nalaz Interpola da njihovi pasoši nisu regularni, kako je utvrdio tužilac:

- Do Kvon je danas prvi put video izvještaj Interpola o tome da dokumenti, kojima su hteli da izađu iz Crne Gore, nisu regularni. I kao razuman čovek prihvatio je tu činjenicu i nije insistirao da se validnost isprava proveri u Kostariki - enavodi Rodić.

I ranije je najavljeno da će Specijalni tužilac saslušati Do Kvona zbog pisma upućenog premijeru Dritanu Abazoviću u kome je ukazao na svoje navodne finansijske veze sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

Abazović je potvrdio da mu je to pismo stiglo u finišu kampanje za parlamentarne izbore koji su održani 11. juna.

Spajić je odbacio optužbe da je Do Kvon finansirao njegov pokret ili bilo koga iz kriptozajednice iokrivio Abazovića da zloupotrebljava institucije.

Istovremeno je potvrdio da poznaje Do Kvona od 2018. godine, a da se poslednji put s njim sreo u novembru prošle godine.

Spajićeva stranka je na izborima osvojila najviše glasova i poslaničkih mesta, zbog čega bi on trebalo da bude imenovan za mandara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Do Kvon je pred tužiocem negirao da je finansirao kampanju Spajića, što je potvrdio Rodić.

(Kurir.rs/RTCG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track