"SEVERININOG NASTUPA STIDI SE SVAKI NORMALNI STANOVNIK CRNE GORE" Dajković: Teška bruka! Tom logikom mogli su da pozovu Tompsona
Vladislav Dajković, Foto: Kurir TV, Beta/Miljenko Klepac, Printscreen

Kontroverza na Cetinju

"SEVERININOG NASTUPA STIDI SE SVAKI NORMALNI STANOVNIK CRNE GORE" Dajković: Teška bruka! Tom logikom mogli su da pozovu Tompsona

Crna Gora -

Hrvatska pevačica Severina je u utorak 25. jula bila deo performansa kojim je na Cetinju obeleženo 210 godina rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Njegoševe stihove je recitovao glumac Slobodan Marunović, dok je pevačica uz njih plesala zavodljivo u dugačkoj beloj haljini.

Severina, Njegoš
foto: Beta/Miljenko Klepac, screenshot

Kako je došlo do spoja godišnjice najmudrije srpske glave i hrvatske pop pevačice i kakve su reakcije crnogorske javnosti, putem vajbera pokušao je da razjasni politikolog Vladislava Dajkovića, lidera Slobodne Crne Gore.

Ovih dana, crnogorska javnost je uzburkana zbog nastupa popularne estradne pevačice Severine na Cetinju, gde je izvodila stihove velikog srpskog pesnika Petra II Petrovića Njegoša.

Njen performans je naišao na osudu i negodovanje, ali isto tako i na podršku i odobravanje, što je podstaklo polemiku i rasprave o granicama umetničke slobode i poštovanja kulturne baštine.

Dajković je istakao da problem nije toliko u samoj Severini, već u organizatorima događaja na Cetinju.

- Oni su, duhovni sledbenici Mila Dedeića i Mila Đukanovića, i godinama unazad konstantno ponižavaju lik i delo Petra II Petrovića Njegoša.Njihovi preci su smatrali Njegoša problematičnim za života, a sada mu smetaju i mrtvom. Ovaj čin kojem smo svedočili je ništa drugo do novo poniženje najvećeg srpskog pesnika, verovatno na svetu. Nije problem u samoj Severini nego u organizatorima događaja na Cetinju - izjavio je Dajković.

02:16

SEVERININOG NASTUPA STIDI SE SVAKI NORMALNI STANOVNIK CRNE GORE Dajković: Teška bruka! Tom logikom mogli su da pozovu Tompsona

Njegoš, koji je bio jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, filozofa i vladara u istoriji, i dalje predstavlja simbol srpske kulture i identiteta. Njegova dela, poput "Gorskog vijenca", smatraju se remek-delima svetske književnosti, i duboko su ukorenjena u srpskoj kulturi i tradiciji.

Kritičari ističu da je to bio neukusan čin i da je time povređena kultura i nacionalno nasleđe.

- U tom kontekstu, istom logikom su mogli da pozovu i ustaškog pevača Tompsona koga Cetinjani kojeg Cetinjani rado slušaju na protestima protiv Srpske pravoslavne crkve.Sve u svemu, mislim da je ovaj događaj velika bruka i teško poniženje Njegoša, ali i srpskog naroda u Crnoj Gori. Čak verujem da se svi Cetinjani stide ovog performansa, jedna porno glumica koja je time stekla svoju slavu, mislim da je to teška bruka bez obzira na njihova gledišta o crkvi i patrijarhu, sada izvodi ritualni ples, toga se stidi svaki normalni stanovnik Crne Gore - dodao je Dajković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

01:43

DOKLE GOD JE ĐUKANOVIĆ SLOBODAN - CRNA GORA NEĆE BITI Vladislav Dajković, pesimistično: Pored svih dokaza, OVO JE NATRAGIČNIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track