MANDIĆ NAJIZGLEDNIJI KANDIDAT: Doći na čelo crnogorskog parlamenta pod jednim uslovom
Foto: Printscreen/Video Plus

pregovori o formiranju manjinske vlade

MANDIĆ NAJIZGLEDNIJI KANDIDAT: Doći na čelo crnogorskog parlamenta pod jednim uslovom

Crna Gora -

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije (NSD), biće najizgledniji kandidat za šefa parlamenta ako se Pokret Evropa sad (PES) dogovori o formiranju manjinske vlade uz podršku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), saznaju nezvanično Vijesti.

Navodi se da je Milojko Spajić, mandatar za sastav vlade i lider PES, preksinoć tražio od ZBCG da podrže njegov manjinski kabinet, ponudivši im zauzvrat funkciju predsednika Skupštine i pozicije "po dubini", odnosno mesta u državnim kompanijama, preduzećima i institucijama.

Neke od tih pozicija ZBCG pokriva i sada, iako nije u aktuelnoj Vladi.

Izvor Vijesti sa sastanka Spajića, predstavnika manjinskih partija i ZBCG, kaže da je mandatareva ideja da ta koalicija podrži iz parlamenta, bez učešća u izvršnoj vlasti, kabinet u kom bi bili PES, manjinske stranke i Socijalistička narodna partija (SNP).

Iako bi to trebalo da znači da će van vlade ostati Demokratska Crna Gora (Demokrate), koja je ranije utvrdila aranžman sa Spajićem, ta stranka je ipak u igri jer je kasno sinoć odlučila da odustane od funkcije šefa Skupštine, na kojoj je insistirala, i prihvati novu ponudu mandatara, po kojoj bi trebalo da joj pripadnu dva potpredsednička mesta i četiri ministarstva u vladi.

Demokrate bi, navode izvori Vijesti iz te stranke, trebalo da dobiju pozicije potpredsednika vlade, odnosno zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku i politički sistem, potpredsednika za spoljne i evropske poslove, ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i medija, te turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track