DPS TRAŽI DA CRNA GORA IZRUČI UHAPŠENOG SRBINA PRIŠTINI: Neviđen skandal, napali ministra pravde, tvrde da iza svega stoji Beograd
Foto: YouTube/AIRE Centre Western Balkans

sramota

DPS TRAŽI DA CRNA GORA IZRUČI UHAPŠENOG SRBINA PRIŠTINI: Neviđen skandal, napali ministra pravde, tvrde da iza svega stoji Beograd

Crna Gora -

Demokratska partija socijalista žestoko je reagovala nakon što je crnogorski ministar pravde Marko Kovač odbio zahtev takozvanog Kosova da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61).

Ministarstvo pravde navelo je u rešenju, podsetimo, da bi izručenje osumnjičenog privremenim kosovskim institucijama predstavljalo povredu člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

DPS, međutim, navodi da odluka ministra pravde Marka Kovača kojom je odbio zahtev takozvanog Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića radi gonjenja za krivično delo, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, ni pravno ni politički nije dobra.

- Ukazujemo da je kao razlog za takvu odluku Kovač naveo kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama kao i sumnju da Vukotić može biti politički gonjen. Takvo pravno tumačenje ni u kom slučaju ne stoji i to pre svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i doneo odluku o izručenju Vukotića. Drugi razlog zbog kojeg Kovač nije smeo doneti ovakvu odluku jeste sama težina krivičnog dela. Podsećamo da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ekstradicija se može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom - navode u saopštenju.

DPS dodaje da se poznajući "podaničku poziciju Vlade Crne Gore i njenih ministara" nameće zaključak je da je "Kovač doneo političku odluku zasnovanu na tehničkom sprovođenje direktive koju je dobio iz Beograda".

Vukotić, koji je rođen u Peći i ima boravište u izbegličkom naselju Rudeš u Beranama, uhapšen je po zamolnici takozvanog Kosova zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja