MIRU PODGORIČKI KONZILIJUM POSLAO NA ZRAČENJE KOJE JOJ NIJE NI TREBALO?! Izlečila se od raka a sad NITI VIDI, NITI ČUJE KAKO TREBA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog svega danas ima trajne posledice

MIRU PODGORIČKI KONZILIJUM POSLAO NA ZRAČENJE KOJE JOJ NIJE NI TREBALO?! Izlečila se od raka a sad NITI VIDI, NITI ČUJE KAKO TREBA

Crna Gora -

Mirjana Lilić iz Crne Gore, podnela je pre tri godine tužbu protiv Kliničkog centra Crne Gore usled neadekvatnog utvrđivanja dijagnoze i propisivanja terapije od strane Onkološko ginekološkog konzilijuma KCCG.

Da je reč o pogrešnom lečenju, odnosno da ono nije bilo stručno adekvatno – 24. oktobra ove godine potvrđeno je sa Medicinskog fakulteta u Ljubljani, gde je Komisija za fakultetska ekspertska mišljenja na čelu sa prof. Dr Tomažom Zupancem i prof dr Borutom Kobalom pregledala kompletnu medicinsku dokumentaciju Podgoričanke.

Prema dokumentaciji, u koju je uvid imao portal "Press", Lilićevoj je u avgustu 2018. godine u Kliničkom centru Crne Gore, na Odeljenju ginekologije dijagnostifikovan karcinom reproduktivnih organa, nakon čega je podvrgnuta operativnom zahvatu i lečenju.

Nakon uspešnog dvogodišnjeg praćenja početne faze lečenja u novembru 2020. godine radiolog dr V. K. naveo je da postoji recidiv bolesti, nakon čega je Konzilijum onkologa uputio kod hirurga.

Hirurg prof. dr M. R. naveo je da je „potreban tretman lok. recidiva po nalazu MR, ako je to u pitanju s obzirom na radikalnu prvu operaciju i PH nalaz koji je ukazao na radikalitet bez infiltracije okolnih struktura“.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Onkološki konzilijum na osnovu ova dva izveštaja, bez histopatološke potvrde, predlaže sistemsko lečenje hemoterapijom, čemu se Lilićeva podvrgava, a što se nakon više od godinu dana ispostavilo kao pogrešno.

Hemoterapija prekinuta kada joj se stanje pogoršalo

Ona je po predlogu Ginekološko onkološkog konzilijuma od 9. novembra 2020. i izveštaja lekara specijalista dr M S., dr N. J. i prof dr V. T. od 17. novembra 2020. godine primila tri od četiri planirana ciklusa hemoterapije, nakon čega je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja urgentno pregledana i ta terapija je obustavljena.

Naime, nakon treće hemoterapije kada je već osećala pogoršanje zdravstvenog stanja, Lilićeva je u privatnoj klinici uradila presеk stanja gde je tamošnji lekar utvrdio da nije bilo metastaza i da je pomenuta hemoterapija bila izlišna.

Nakon toga, takođe u privatnoj režiji otišla je i kod drugo lekara koji je potvrdio prethodno mišljenje navodeći da nije bilo reči o malignitetu, preporučujući prestanak hemoterapije i snimanje na PET skeneru u Turskoj, piše Press.

Ozbiljne posledice

Konzilijum radiologa taj pregled je odbio sa obrazloženjem, na papiru bez zaglavlja i pečata, da nakon tretmana nije bilo recidiva. Zbog takvog njihovog mišljenja isto je učinio i konzilijum za slanje pacijenata u inostranstvo. Treba napomenuti da svi lekari iz Kliničkog centra koji su bili uključeni u proces lečenja Mirjane Lilić i koji su obuhvaćeni njenom tužbom i dalje ordiniraju u toj zdravstvenoj instituciji.

Mirjana nakon prve faze uspešnog lečenja i konsultacija sa brojnim lekarima koji mahom obavljaju privatnu praksu bila vitalna i bez smetnji je obavljala svakodnevne obaveze, a sada skoro da nije u mogućnosti ni samostalno da se kreće jer ima trajno oštećenje vida i sluha. Ukratko, hemoterapija je ostavila trajne posledice na celokupno zdravstveno stanje.

To potvrđuje i nalaz veštaka sudske medicine prof. Dr Stanka Milića, koji navodi da je kod pacijentkinje trajno narušen psihički i telesni integritet te da je tokom lečenja trpela duševne bolove različitog inteziteta zbog čega će u budućnosti biti psihički i telesno onesposobljena.

Mirjana je u kratkoj izjavi za portal Press kazala da je u celoj situaciji najviše pogodio odnos medicinskog osoblja na koje je bila upućena na lečenje u Kliničkom centru. "Da me je bilo ko od njih pozvao da razgovaramo, ne bi došlo do suda. Ali, na žalost svi su ignorisali problem u koji sam zapala njihovim (ne)znanjem“, navela je Lilić.

Novo ročište pred sudijom Osnovnog suda zakazano je za 30. novembar ove godine.

Miomir Joksimović, advokat koji zastupa Mirjanu Lilić ocenjuje da je zabrinjavajuće da su lekari KCCG postupili ovako površno prilikom lečenja njegove klijentkinje.

„Još više brine postupanje nakon što su uvideli da su napravili grešku, jer su istu pokušali da prikriju. Ovakav odnos prema pacijentu i pristup lečenju je suprotan svim principima lekarske profesije i lekarske etike. Građani Crne Gore zaslužuju bolje a ako lekari ne žele da rade savesno, onda ni ne treba da se bave tim poslom“, poručio je Joksimović.

Iz KCCG nisu komentarisali postupak

Na pitanje PRESS-a kakav stav je zauzeo menadžment ove zdravstvene institucije kada je u pitanju slučaj Mirjane Lilić odgovoreno je da je Klinički centar Crne Gore uvek na raspolaganju svim pravosudnim organima, uz obrazloženje da postupke koji su u toku ne mogu da komentarisati zbog zaštite ličnih podataka pacijenata.

Kako se navodi, reč je o tužbi za nadoknadu štete za pretrpljeni strah, fizičke i duševne bolove, narušeno zdravlje i umanjenu opštu, životnu i radnu sposobnost, koji su nastali nakon neadekvatnog utvrđivanja dijagnoze i propisivanja terapije od strane Onkološko ginekološkog konzilijuma KCCG.

Kurir.rs/Portal PRESS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track