SINA PO ROĐENJU POKLONIO BRATU: Crnogorac i sam bio DAT - a onda se sudbina na NEVEROVATAN NAČIN poigrala sa porodicom
Foto: Printscreen RTCG

ponovio istoriju

SINA PO ROĐENJU POKLONIO BRATU: Crnogorac i sam bio DAT - a onda se sudbina na NEVEROVATAN NAČIN poigrala sa porodicom

Crna Gora -

Davanje dece rođacima koji ih nemaju bio je običaj u Crnoj Gori o kojem se uglavnom ne govori. Porodica Bibić iz Rožaja negovala je ovaj običaj, pa je Zekrija Bibić koji je kao beba poklonjen ujaku i sam svog sina po rođenju dao bratu.

U Rožajskom selu Paučina Zekrija Bibić rastao je odvojen od braće i sestara.

“Moja majka na porođaju se razbolela, imala me je i videla je da ne može da pretekne. Amanet je učinila mom ocu i braći i rekla – “ovo dete ako ostane živo da ga poklonite” i ja ga poklanjam bratu”, priča Zekrija za emisiju TVCG “Gledajmo se”.

U drugom domu koji je bio kilometrima daleko, kaže da mu nije nedostajalo pažnje. Kada je napunio 11 godina Zekrija se vraća u rodno mesto i upoznaje biološku porodicu. Kaže da taj trenutak susreta sa porodicom nikada neće zaboraviti.

kuća, prodaja kuća, nekretnine, vikendica, kuća na prodaju, oglas, kuća u Srbiji, seosko domaćinstvo, kuća na selu
foto: Shutterstock, Ilustracija

Zekrija se oženio i dobio devetoro dece, međutim jedan od njegove braće bio je bez poroda. Rešio je da ponovi istoriju, sina starog 20 dana predaje bratu.

“Većina kaže to može samo junak da učini, neko ko ima snažno srce, drugi kažu to može samo budala da uradi – ja sam hrabar i na jedno i na drugo”, ističe Zekrija.

Da je reč o društvenom fenomenu, koji je kroz istoriju bio odomaćen u rožajskom kraju, svedoče i drugi slučajevi. Poznavaoci društvene zbilje tvrde da je on uzrokovan različitim okolnostima.

“Ja u svemu tome vidim jednu tradiciju, zatim ekonomsku sferu odnosa, i na kraju krajeva onu emotivnu sferu – visoki stepen poverenja odnosa da dete odmah po rođenju ustupe drugoj, bliskoj osobi, često u istoj porodičnoj zajednici, tako da u svemu tome, u krajnjem nema loših stvari”, smatra advokat Velija Murić.

“To je pomalo i obaveza – ja imam decu, moja sestra nema decu, ja sam obavezan da im pomognem, ja znam da će njima biti, pod znacima navoda, bolje kod novih roditelja, jer ja imam desetoro dece, što je slučaj u većini porodica u tadašnjem vremenu. To je ta duboko usađena humanost koju mi vučemo sa islamskim vaspitanjem i shvatanjem značaja porodice”, ističe novinar Zlatko Tutić.

Rožaje, Crna Gora
foto: Shutterstock

Tako kaže i Raif Bibić, sin Zekrijin, koji je pre 42 godine odmah nakon rođenja dobio novu porodicu.

“Takav život ne može niko imati kakav sam ja lep život imao. Znači, živeo sam kako sam želeo, a i udovoljeno mi je bilo. Oni su me iškolovali. Faktički posle sam se oženio i kod njih tamo osnovao familiju”, priča za TVCG Raif Bibić.

Sudbina je ponovo spojila oca i sina pa su postali komšije.

“Bog ga je opet doveo i živimo opet zajedno ovdje u Paučin ja ga zovem novi komšija”, kaže kroz osmeh Zekrija, koji ima 71 godinu i 27 unučadi.

Nada se da će dočekati da se taj broj udvostruči.

Kurir.rs/RTCG

Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track