NAKON JAČEG USLEDILO 30 MANJIH POTRESA: Seizmolozi se oglasili o zemljotresu u Crnoj Gori, pa rekli ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO
Foto: Profimedia

podrhtavanje

NAKON JAČEG USLEDILO 30 MANJIH POTRESA: Seizmolozi se oglasili o zemljotresu u Crnoj Gori, pa rekli ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO

Crna Gora -

Milena Tomanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštila je na konferenciji za medije da je ovaj jači zemljotres mogao da izazove izvesne štete u epicentru. Dogodio se u pograničnom području Crne Gore i BiH.

Ona je saopštila da je u toj zoni ranije bilo zemljotresa do jačine 5,5 zemljotresa.

“Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi zemljotres iste jačine ili jači. Ono što možemo da kažemo jeste da smo imali 30 naknadnih zemljotresa od 5,3 do 1,5 stepeni Rihterove skale”, saopštila je Tomanović.

Na području našeg regiona je, kako navodi, došlo do pobuđivanja tla.

“Videćemo kakav će trend da bude dalje”, poručila je Tomanović i dodala da kada živimo na sezimički aktivnom prostoru uvek moramo da budemo oprezni.

Građani bili uznemireni

Potres se osetio širom zemlje, ali i u državama regiona. Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je ranije za Portal RTCG da je dubina zemljotresa bila 14 kilometara ispod zemlje.

Saopštio je da je potres mogao da izazove materijalnu štetu. Kaže i da je Zavod imao dosta poziva građana koji su bili uznemireni. On navodi i da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

“Najače se osetio oko Bileće sa intenziteztom šest stepeni", ističe Ceković. Kaže da je nakon glavnog zemljotresa usledilo još 30 potresa.

Nema podataka o eventualnoj šteti, a prema informacijama iz ZHMS mogla je biti izazvana u epicentralnom području.

"Na osnovu numeričkog modela promene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvesne materijalne štete u epicentralnom području", ističe se u saopštenju Zavoda.

Evropsko mediteranski seizmološki centar (EMSC) prethodno je objavio da je jačina zemljotresa 5,3 stepena Rihterove skale. U ovom području registrovana su još dva blaža potresa jačine 3,1 stepena.

(Kurir.rs/RTCG/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track