OPREZ, MOGUĆE OPASNO NEVREME: Stižu pljuskovi s grmljavinom, grad, pijavice na Jadranu!
Foto: AP

Hrvatski meteorolozi izdali upozorenje

OPREZ, MOGUĆE OPASNO NEVREME: Stižu pljuskovi s grmljavinom, grad, pijavice na Jadranu!

Hrvatska -
Stručnjaci DHMZ-a u evropskom Meteoalarm sistemu upozoravaju na opasno nevreme, s neuobičajenim vremenskim prilikama, uz mogućnost šteta, pa i ljudskih žrtava, kaže Zoran Vakula

ZAGREB - Grmljavina i pljuskovi očekuju se krajem dana na severnom Jadranu, a potom i u ostalim delovima Hrvatske, upozorili su meteorolozi.

Najveća opasnost danas preti gospićkom i riječkom području, gde je verovatnoća za snažnu grmljavinu veća od 70 odsto, upozorio je Meteoalarm, koji je za ova dva regiona izdao i posebno upozorenje zbog potencijalno opasnih vremenskih prilika.

Sutra će se vremenske prilike pogoršati u celoj Hrvatskoj, pa će isto upozorenje važiti za jelu zemlju. Moguće je i olujno nevreme, javlja Index.hr.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"Stručnjaci DHMZ-a u evropskom Meteoalarm sistemu upozoravaju na opasno nevreme, s neuobičajenim vremenskim prilikama, uz mogućnost šteta, pa i ljudskih žrtava. Nužan je oprez i svesnost rizika. Vrlo je velika verovatnoća za mestimično olujni vetar i izraženije pljuskove i grmljavinu, pri čemu je moguć i grad, a na Jadranu i pijavice", piše Zoran Vakula za HRT.

Uz obilnu kišu i grmljavinu očekuje se i značajan pad temperature, pa će početkom sledeće nevreme u kontinentalnim područjima jutarnja temperatura ići i ispod 10 Celzijusovih stepeni.

Foto: AP
Foto: AP

Povratak sunčanog vremena i temperature više od prosečnih očekuju se krajem sljedeće nedelje, najavljuje Vakula. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, temperature će od ponedeljka do srede padati do 10°C, a u četvrtak se očekuje i minimalna temperatura od 8°C.

Hladni talas preći će u i Srbiju u subotu sredinom dana na severu, posle podne, uveče i tokom noći i u ostalim krajevima biti naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom, pojačanim severozapadnim vetrom i osetnim padom temperature. Ponegde su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track