OSTOJIĆ ZAPENIO: Srbi, pričate prazne priče! Vi ste krivi za humanitarnu katastrofu!
Foto: Fonet

Napadi iz Zagreba ne prestaju

OSTOJIĆ ZAPENIO: Srbi, pričate prazne priče! Vi ste krivi za humanitarnu katastrofu!

Hrvatska -
Hrvatski ministar je zatražio da Srbija učini minimum, a to je da ne muči izbeglice, već da počne da kontroliše situaciju i da prevozi migrante i na granicu sa Mađarskom

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da Srbija “pravi humanitarnu katastrofu i priča prazne priče” u vezi sa izbeglicama. Ostojić je tokom razgovora sa srpskim ministrom Rasimom Ljajićem izjavio i da Srbija nije sposobna da reši probleme i da spreči “bunt kamiondžija na granici”.

"Morate da promenite retoriku. Prestanite da pričate prazne priče, pravite humanitarnu katastrofu, a to sam od vas najmanje očekivao", rekao je Ostojić.

On je zatražio od Srbije da “učini minimum, a to je da ne muči izbeglice”, da počne da kontroliše situaciju i da prevozi izbeglice i na granicu sa Mađarskom.

"Naš premijer je ponudio pomoć u resursima i sa prevozom", rekao je Ostojić.

Hrvatski ministar, koji je i prethodnih dana davao oštre izjave, rekao je da će prelaz Batrovci ostati zatvoren uprkos "ultimatumima iz Beograda" i to sve dok se kolone izbeglica budu usmeravale ka Hrvatskoj.

Ljajić mu je odgovorio da ne postoji dogovor sa Mađarskom, da izbeglice imaju pravo da idu kuda hoće, kao i da je Srbija imala više problema od Hrvatske.

"Razumem Ostojića, jer je u Hrvatskoj u toku predizborna kampanja i ne postoji nikakva druga logika, osim političke, za takav nastup i odluke. Nadamo se kompromisu, ali nećemo dozvoliti da nam neko deli lekcije", rekao je Ljajić. On je rekao i da Evropa nema rešenje za krizu, a da njoj nisu doprineli ni Srbija, ni Hrvatska, ni Mađarska, koje su trenutno samo tranzitne zemlje.

Ministar trgovine Srbije nije želeo da precizira koje bi kontramere mogle da budu uvedene ukoliko do ponoći ne dođe do komromisa, ali je naglasio da bi one bile usmerene samo prema Hrvatskoj, a ne i prema ostalim članicama EU, čime je odgovorio na stav hrvatskog premijera Zorana Milanovića da Beograd ne može da donosi nikakve mere protiv Hrvatske budući da je ona članica Unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track