HRVATSKI ANALITIČARI: Milanoviću, Srbima pokazuješ mišiće ali granicu ćeš morati da otvoriš
Foto: AP

Zajedničko mišljenje

HRVATSKI ANALITIČARI: Milanoviću, Srbima pokazuješ mišiće ali granicu ćeš morati da otvoriš

Hrvatska -
Hrvatski premijer zbog svoje nesposobnosti, prebacuje lopticu na Srbiju, smatraju analitičari

Hrvatski politički analitičar Jaroslav Pecnik izjavio je da je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću nije strano pokazivanje "patriotskih mišića" a da je "naslađe pokazati mišiće Srbima".

"Znate, kad Hrvatska i Srbija u bilo kojem sportu igraju na svetskom prvenstvu, svima je važnije da pobede ovog drugog, nego da to prvenstvo i osvoje", rekao je Pecnik za portal Index.hr.

Pecnik smatra da je do aktuelne krize došlo zato što su srpske vlasti u Mađarskoj pronašle saveznika koji će im omogućiti da napokon otvore pregovore s Evropskom unijom.

"Srbija tretmanom izbeglica pokušava da pokaže svoju širokogrudnost, i dobro je da je tako. Istovremeno šalje poruku: 'Dajte da napokon otvorimo neko poglavlje u pregovorima, pa vidite li vi šta mi ovde radimo?'. Ne govori se to otvoreno, naravno, na takav način iskorišćavati izbeglice bilo bi cinično i nehumano. Ali poruka je jasna. S obzirom da je Mađarska manjina u Vojvodini puno veća nego što u Hrvatskoj ima Mađara, mora se voditi računa o odnosima s Mađarskom, koji se po potrebi zatežu ili olabavljuju. Tako je i sad. Oni verovatno razmišljaju na način da, ako kanališu izbeglice prema Hrvatskoj, čine uslugu Viktoru Orbanu, a on će zauzvrat biti njihova logistika u EU i zagovarati da se ti pregovori konačno realizuju. Od Hrvatske takvu logističku podršku Srbija, zbog svega što se u prošlosti događalo, ne može dobiti. A i normalno je da traže jačeg saveznika", tvrdi Pecnik.

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka Berto Šalaj kaže da čitavu situaciju dodatno komplikuje i činjenica da je Hrvatska u predizbornom peridou. Ipak, Šalaj smatra da Milanović u okršaj sa Srbijom nije ušao s namerom skupljanja političkih bodova.

"Nisam siguran da Milanović ima neke skrivene motive. Mislim da je činjenica da oni, nepripremljeni kakvi već jesu na ovoliki broj izbeglica, pokušavaju da smanje taj pritisak na granice kako bi se s izbeglicama lakše nosili. Zbog toga svojim merama vrše pritisak na srpsku vladu. Naravno, Milanović se svojim socijalnim merama već duže vreme priprema za izbore, želi da se prikaže kao odgovoran državnik, ističe da je Tuđman pozitivna osoba... Naravno da Vlada nije želela ovu situaciju jer imaju puno problema, moraju da se bave organizacijom i koordinacijom, ali kada situacija već jeste takva, naravno da Milanović onda koristi i priliku da možda privuče jedan deo birača, tu kako oni kažu tihu većinu ili desni centar, tako što pokazuje da je on, a ne desnica koja se busa u prsa, taj koji stoji na braniku nacionalnih interesa. Ali od svakog političara je očekivano da se ponaša na taj način", kaže Šalaj.

Goran Milić, dugogodišnji novinar i urednik brojnih medijskih kuća, a trenutno direktor vesti i programa na "Al džazira Balkans", u blokadi na granici između Hrvatske i Srbije vidi, kako je napisao na Fejsbuku, jednu dobru i jednu lošu stvar.

"Biznismeni iz dve države, Ivica Todorić, Emil Tedeši, TDR, Podravka, Kraš, Miodrag Kostić, Frikom, prevoznici, a još važnije - međunarodne korporacije koje poslovno povezuju 'Regiju', neće baš olako gledati kako dnevno gube milione evra. Neće se pomiriti ni oni koji su obnovili ljudske i porodične veze, koji su potisnuli iz sećanja strahote iz 90-ih radi stvaranja bolje budućnosti. Loša je stvar što se na Balkanu svaki dogovor ili kompromis tumači kao poraz i kada se dva ovna sretnu na brvnu nema odstupanja dok jedan ne upadne u brzake. I povuče celo stado u potop", piše Milić i postavlja pitanje - šta će prevladati?

"Ovog puta, ne bih sam sebi verovao, navijam za tajkune i ljude koji uspevaju potisnuti tragična sećanja. Ukoliko pre toga, Merkelica, Ameri ili neko pod plaštom "međunarodne zajednice" ne kaže glasno - hajde deco, razlaz!", zaključuje Milić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track