PRIHVATNI CENTAR NA PREVLACI: I Dubrovnik se priprema za talas izbeglica
Foto: Printscreen Yt

Nerešena morska granica

PRIHVATNI CENTAR NA PREVLACI: I Dubrovnik se priprema za talas izbeglica

Hrvatska -
Poluostrvo zbog kojega se 1991. ratovalo ima infrastrukturu koja bi uz malo sređivanja mogla poslužiti za kratkotrajni smeštaj izbeglica

DUBROVNIK - U jeku izbegličke krize, i Prevlaka je uvršćena u program kao prva prihvatna tačka u slučaju da dođe do premeštanja izbegličkih ruta sa središnje balkanske Grčka – Makedonija – Srbija – Mađarska – Hrvatska, prema južnoj od Grčke preko Albanije i Crne Gore do Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Poluostrvo zbog kojega se 1991. ratovalo, a do danas nije rešeno morsko razgraničenje, ima infrastrukturu koja bi uz malo sređivanja mogla poslužiti za kratkotrajni smeštaj izbeglica, pre nego što krenu dalje prema nekoj od zemalja u šengenskom režimu.

Na području južnih Konavala dva su granična prelaza, Karasovići i Vitaljina. Glavni prelaz, međunarodnog karaktera, jesu Karasovići, preko kojih se odvija veći deo prometa od Albanije prema Hrvatskoj, a manji, više lokalni je Vitaljina, tik do Prevlake. U slučaju da se izbeglice pojave na hrvatskoj granici, vlasti planiraju Karasoviće za redovni promet, a Vitaljinu za izbeglice.

U tom slučaju, Prevlaka tik do Vitaljine trebalo bi da bude mesto okupljanja migranata.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track