Najnovije vesti

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA: Izbeglice su opasnost za Evropu
Foto: Profimedia

Podržavaju Orbana

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA: Izbeglice su opasnost za Evropu

Hrvatska
Papa Franja je i ranije pozivao da se pomaže migrantima, međutim, izgleda da se sa time ne slažu iz pojedinih katoličkih redova

Stavovi izneseni u najnovijem broju "Glasa Koncila", službenog glasila Zagrebačke nadbiskupije, po pitanju izbeglica u potpunosti odudaraju od Papine politike.

Papa Franja, naime, javno upozorava da je odbijanje izbeglica isto kao ratni zločin, dok se u uredničkom komentaru "Glasa Koncila" pozdravlja politika Mađarske i premijera Viktora Orbana, koji svoju državu okružuje ogradama kako bi sprečio dolazak izbeglica.

Prema mišljenju Ivana Miklenića, glavnog urednika "Glasa Koncila", Mađarska je do sada zbrinula više od 200 hiljada tih ljudi, od kojih je više od 50.000 na stalnoj brizi toj zemlji, a da niko prstom nije maknuo da bi joj stvarno pomogao.

"Umesto pomoći Mađarska, koja se odgovorno odnosi i prema svojim građanima i relativno odgovorno prema došljacima, dobija kritike, zgražanja i osuđivanja”."

Kada je reč o izbeglicama, Miklenić zaključuje da se uveliko radi o "opasnosti za Evropu", pa piše kako su sve to ljudi prikladni za ostvarivanje ciljeva ideologije globalizma koja ima naum razaranja, ne samo porodice, nacije, nacionalne države, kulturnoga identiteta, nego i, možda i posebno, monoteističkih svetskih religija, pre svega hrišćanstva u svim njegovim pojavnostima”, upozorava glasilo Zagrebačke nadbiskupije.

S druge strane, Papa je ranije pozvao župe u celoj Evropi da prime po jednu izbegličku porodicu. Papa je i prošli četvrtak pozvao Amerikance da odbace “neprijateljstvo” prema imigrantima.

Inače, papa Franja je i u subotu u Filadelfiji izrazio snažnu podršku španskim i drugim izbeglicama u toj zemlji, poručivši im da ne budu obeshrabreni zato što su neki istaknuti političari otvoreno protiv njih.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...