JOSIPOVIĆ: Milanović nije srbomrzac
Foto: Profimedia

Odgovor na kritike

JOSIPOVIĆ: Milanović nije srbomrzac

Hrvatska -
Milanoviću možete svašta prigovoriti, ali reći da je ustaša zaista je strašno i neprimereno. Milanović je uvek bio i ostao antifašista, rekao je bivši predsednik Hrvatske

BEOGRAD - Umesto da razmenjuju uvrede najviši čelnici, posebno premijeri, moraju da razgovaraju i traže rešenje i ne smeju stati dok rešenje ne bude nađeno, zato se nadam da će premijeri Hrvatske i Srbije, Zoran Milanović i Aleksandar Vučić nastaviti razgovarati, izjavio je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Premijera Milanovića možemo kritikovati, ja to često činim, iz mnogo razloga. Ali, Milanović sigurno nije srbomrzac. Njegova je retorika u ovim danima verovatno motivisana i predizbornom situacijom, dobrim delom i njegovom naravi, rekao je Josipović.

On je ocenio i da srpski mediji odnosom prema hrvatskom premijeru dolivaju ulje na vatru i koriste potpuno neprimerene kvalifikacije, ne samo za Milanovića.

"Odgovorni mediji mogu i moraju kritikovati, ali ne i potpaljivati i poticati niske strasti i sukobe. Isto se odnosi i na deo medija u Hrvatskoj, posebno neke desne portale. Mejnstrim mediji u Hrvatskoj su ipak bili umereni, pa i kritični prema Milanoviću", ocenio je Josipović.

Milanoviću možete svašta prigovoriti, ali reći da je ustaša ili idiot zaista je strašno i neprimereno. Milanović je uvek bio i ostao antifašist, sa svim pozitivnim konotacijama vezanim za međunacionalne odnose, objasnio je on.

Upitan da li deli Milanovićevo mišljenje da Srbija u dogovoru sa Mađarskom šalje izbeglice na granicu sa Hrvatskom, Josipović je rekao da tako izgleda.

"Teško je objasniti sadašnje kretanje izbeglica na drugi način. Istina je, i mi šaljemo izbeglice u Mađarsku i Sloveniju, ali ipak u prilično kontrolisanim uslovima. Mislim da Srbija ne bi trebalo da dopusti da bilo ko, pa ni izbeglice, prelaze granicu u šumama, močvarama i drugim neprimerenim i nedopuštenim područjima", istakao je on.

Josipović je ocenio da je sigurno da događanja na granici i sve ono što se zbiva ozbiljno opterećuju odnose dveju zemalja i dodao je izuzetno ponosan na ono što su učinili on i Boris Tadić i da to nije u uzaludan posao.

(Fonet/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track