KOLINDA NA JUTJUBU RASPISALA IZBORE: Hrvatska glasa 8. novembra!
Foto: Profimedia

Kampanja kreće

KOLINDA NA JUTJUBU RASPISALA IZBORE: Hrvatska glasa 8. novembra!

Hrvatska -
Predsednica Hrvatske pozvala građane da pomno prate šta će kandidati ponuditi

ZAGREB - Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 8. novembra, ozvaničila je danas predsednica Kolinda Grabar Kitarović. U poslanici Kitarović je poručila da će tog dana sudbina Hrvatske biti u rukama njenih građana i građanki, pozvala ih da izađu na glasanje i tako "oblikuju budućnost domovine".

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Fonet

"To je dan kada političari vama polažu račune i kada demokratija dobija puni smisao. Stoga vas pozivam da pomno pratite šta učesnici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u naredne četiri godine", navela je šefica države. Naglasila je da lično želi da pozove najmlađe birače i one koji po prvi put biraju, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Zoran Milanović, Foto: Beta/Damir Senčar
Zoran Milanović, Foto: Beta/Damir Senčar

Kako je dodala, pored onih koji imaju pravo glasa, ništa manja odgovornost ne leži na učesnicima izbornog procesa - svim kandidatima koji žele da budu zastupnici u Hrvatskom saboru. Pozivala je sve koji će se boriti za glasove birača da svečanost demokratije ne pretvore u "karneval demokratije" i navela da je Hrvatska "umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava".

Tomislav Karamarko,  Foto: Beta

"Došlo je vreme napokon ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja bolje budućnosti", poručila je, između ostalog, predsednica Hrvatske. Nakon objave datuma teče zakonski rok od dva sedmice za predaju kandidatskih lista Državnoj izbornoj komisiji. Nakon toga 48 sati predviđeno je za moguće žalbe, a onda počinje predizborna kampanja.

Što se tiče najjačih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni, predsednica države je već razgovarala sa liderima SDP i HDZ Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj, odnosno izbori za zastupnike u Hrvatski sabor, održavaju se, po pravilu, svake četiri godine, koliko traje poslanički mandat. Od sticanja nezavisnosti u Hrvatskoj je održano šest izbora za poslanike u Saboru - prvi 1992. i poslednji 4. decembra 2011. godine, na kojima je s vlasti smenjen HDZ, koga je zamenila Kukuriku koalicija predvođena SDP-om. Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, pobedu na izborima bi u ovom trenutku odnela opoziciona HDZ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track