PRODAJU GLAS ZA 13 EVRA: Evo kako se sve "mulja" na izborima u Hrvatskoj
Foto: Reuters 11 Jan 2015

Izborna groznica

PRODAJU GLAS ZA 13 EVRA: Evo kako se sve "mulja" na izborima u Hrvatskoj

Hrvatska -
Vodeće stranke u susednoj državi muku muče da zaustave potkradanje izborne volje

Izborna groznica u Hrvatskoj je u jeku, što se može videti i po sve češćim međusobnim napadima vodećih političkih kandidata. Međutim, sem što verbalnim napadima pokušavaju da privuku što više glasača stranke spremaju i veliki broj posmatrača kako na samim glasačkim mestima, tako i van njih.

Naime, "Jutarnji list" je na svom portalu objavio saznanja o metodama koje koriste pojedine stranke kako bi prekrojile volju birača, ali i kako neke od njih plaćaju za glasove. "Glasač dođe na biračko mesto, prijavi se, uzme svoj listić, ali ne ispuni ga niti ubaci u kutiju nego ga iznese, napolju ga čeka “pouzdana” osoba koja mu da, naprimer, 100 kuna (13,1 evro) za njegov listić. Zatim ta osoba ulazi na glasanje, uzima svoj glasački listić, ispuni ga i zajedno s onim kupljenim ubacuje u glasačku kutiju. Ili, naprimer, tokom brojanja listića jedan od članova biračkog odbora ispod prstena sakrije uložak hemijske olovke pa kod razvrstavanja listića precrta nekoliko i umesto da glas ode određenoj političkoj opciji bude proglašen nevažećim", objavio je Jutarnji na portalu.

Ove informacije otkrili su im ljudi iz Kukuriku koalicije, koji su ukazali i na neke druge nepravilnosti

- Pa zar nije čudno što je, recimo, u prvom krugu predsedničkih izbora bilo svega 1,5 posto nevažećih glasačkih listića, a u drugom čak 60.000 - upozorava jedan visokopozicionirani zvaničnik iz redova koalicije "Hrvatska raste".Ovi primeri, dodaje, pokazuju koliko će biti važno da članovi biračkih odbora i posmatrači na izbornim mestima vladajuće koalicije širom otvore oči kako bi mogli na vreme da spreče krađu glasova.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track