GUŽVA NA GRANICI: Hrvatska propušta migrante iz Srbije na svakih sat vremena
Foto: Reuters

Novi talas

GUŽVA NA GRANICI: Hrvatska propušta migrante iz Srbije na svakih sat vremena

Hrvatska -
Na prelaz Berkasovo-Bapska danas je stiglo više od 25 autobusa, a izbeglice su stizale i taksijima i na druge načine

Hrvatski graničari svaki sat vremena puste 50 izbeglica da uđu u tu zemlju, zbog čega se stvaraju gužve ispred samog prelaza gde se trenutno nalazi nekoliko hiljada ljudi. Konstantno dolaze autobusi sa izbeglicama, ali nema tenzija.

Na nekoliko punktova UNHCR deli pomoć. Međutim, broj punktova u ovom trenutku nije dovoljan, pa se i oko njih stvaraju gužve.

Prelaz Berkasovo-Bapska, ispred koga je noć provelo oko 3.000 muškaraca žena i dece, hrvatska strana je otvorila oko 7 sati ujutro, rekla je predstavnica kancelarije UNHCR u Beogradu Mirjana Milenkovski. Ona je navela i da je od ponoći do 8 ujutro na taj prelaz stiglo više od 25 autobusa sa izbeglicama kao i brojni taksi prevoznici, a da je UNHCR za sve koji stignu obezbedio pakete sa hranom, kabanice za kišu…

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Milenkovski je dodala i da je juče za 24 sata preko iz Makedonije preko Miratovačkog polja u Srbiju ušlo oko 10.000 izbeglica iz bliskoistočnih država, “što je bilo bez presedana”. Ona je navela i da je i da je među njima bio veliki broj male dece i trudnica, a da je policija radom u tri smene uspela da registruje njih više od 5.600.

Prema njenim rečima, od 8 sati ujutro registrovano je još 1.615 osoba pri čemu, kao i u prethodnom periodu, trudnice i porodice sa malom decom imaju prioritet.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Milenkovski je dodala i da se u Preševu uskoro očekuje dolazak voza iz Đevđelije sa oko 550 ljudi. Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja, koje se nalazi neposredno uz makedonosku granicu, a gde je takođe formiran privremeni kamp sa šatorima za smeštaj i pružanje prve pomoći.

Veliki broj muškaraca, žena i dece iz Sirije, Iraka, ali i Avganistana i drugih država, poslednjih dana neprestano dolazi u Preševo, gradić oko sedam kilometara udaljen od granice, a procene su da će se taj trend pristizanja izbeglica nastaviti. U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji, kao i pripadnici policije, obavljaju veliki posao oko registracije.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države, do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track