Najnovije vesti

BRITANSKI FOTOGRAF: Hrvatska policija napala me je na srpskoj teritoriji
Foto: Twitter Printscreen

Svedočenje sa lica mesta

BRITANSKI FOTOGRAF: Hrvatska policija napala me je na srpskoj teritoriji

Hrvatska
21:24h
Fotoreporter Farel Aleksander Džejms kaže da je policija Srbije pružila pomoć njemu i njegovim kolegama, a da je hrvatska htela da mu otme aparat

BEOGRAD - Slobodni fotoreporter iz Velike Britanije Farel Aleksander Džejms, koga su napali pripadnici hrvatske policije na granici sa Srbijom, rekao je danas da se incident dogodio na srpskoj teritoriji i istakao da je srpska policija bila od velike pomoći njemu i njegovim kolegama.

Džejms je, detaljno opisujući Tanjugu šta se juče dogodilo na srpsko-hrvatskoj granici, rekao da su hrvatski policajci ušli na teritoriju Srbije sa namerom da ih pretuku što ga je, kako kaže, zapanjilo i čime su zaista "prešli granicu".

"Stajao sam u blatu i posmatrao gomilu ljudi blokiranih gustim kordonom policije. U jednom trenutku sam morao da obrišem fotoaparat pa sam napravio pauzu u snimanju. Odjednom sam iza sebe začuo brze, teške korake i, okrenuvši se, osetio tako snažan udarac da sam pao na zemlju", priča on.

Kako kaže, "osoba u tamnoplavoj uniformi" stajala je iznad njega i pokušavala da mu otme fotoaparat koji mu je visio oko vrata, daveći ga i snažno trzajući aparat sve dok ga nije skinula, a onda ga je bacila u vazduh. Posle toga je Džejms, kako navodi, s mukom ustao i instinktivno krenuo u potragu za fotoaparatom, ali ga je isti uniformisani muškarac udario u grudi i počeo da viče na njega.

"Ko je bio taj čovek? Šta je hteo? Znao sam da je to hrvatski policajac jer je imao crveno-belu šahovnicu na uniformi, a na leđima natpis na latinici 'Policija'", objašnjava britanski fotoreporter. Seća se da je ponovo ustao i, preneražen pošto je shvatio da je to hrvatski policajac, stajao tako paralisan dok je njegov kolega, nekoliko metara dalje, doživljavao istu sudbinu.

"Hrvatski policajci su napali i snimatelje iz Al Džazire i Frans presa, a sve se to dogodilo na srpskoj teritoriji", ističe Džejms. Ubrzo nakon toga nestali su i policajci i fotoaparati, nastavlja Džejms i dodaje da, kada je sa kolegama oprezno prišao hrvatskoj policiji u pokušaju da vrate opremu, policajci nisu želeli ništa ni da potvrde ni da poreknu, kako ne bi sebe doveli u nevolju. Ozbiljnost situacije britanski fotoreporter je, kaže, shvatio tek kada su njemu i kolegama prišli srpski policajci.

"Srpska policija je bila od velike pomoći, a kada se raširila vest o tome šta se dogodilo, postalo je jasno da su zainteresovani da stvar iznesu na čistac", navodi Džejms. Potom su ga, kako objašnjava, odveli u stanicu pogranične srpske policije gde je dao izjavu, a ubrzo se tu pojavio i njegov fotoaparat, blatnjav i polomljen, ali sa neoštećenom memorijskom karticom.

"Shvatili smo da smo bili umešani u međunarodni diplomatski incident, što nam je postalo još jasnije kada smo nešto kasnije konsultovali internet i ustanovili da su svi mediji već izvestili o tome", kaže on. Džejms navodi da je sa kolegam napustio policijsku stanicu u četiri sata ujutru, nakon čega su, kao što su i planirali, prešli granicu sa Hrvatskom.

"Srpski policajci su bili divni, učtivi i neverovatno efikasni. Hvala njima i njihovoj vladi", poručio je britanski novinar. Džejms sa još petoricom kolega putuje po Evropi kako bi snimili dokumentarac pod nazivom "Negde tamo", o istinitim pričama o ljudima koji beže od rata, ugnjetavanja i patnji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...