BERKASOVO: 3.500 izbeglica zaglavljeno u blatu provelo hladnu noć na hrvatskoj granici
Foto: AP

Humanitarna katastrofa

BERKASOVO: 3.500 izbeglica zaglavljeno u blatu provelo hladnu noć na hrvatskoj granici

Hrvatska -
Pojedini od njih mogu da se sklone u paviljone koje je UNHCR napravio od šatora, a među njima ima mnogo žena sa malom decom, koja su u letnjoj garderobi, kao i porodice sa bebama umotanim u ćebad

BERKASOVO - Oko 3.500 izbeglica sa Bliskog istoka dočekalo je jutro na graničnom prelazu Berkasovo-Bapska, gde su hrvatske vlasti sporadično puštale manje grupe migranata.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Kako javlja RTS, Hrvati sporadično otvaraju taj granični prelaz i puštaju grupe od 50 do 100 izbeglica, pošto po njih stignu autobusi koji ih odvezu u Opatovac, gde se nalazi prihvatni centar.

Izbeglice na granici su bukvalno zaglavljene u blatu od poslednjih kiša, ali pojedini od njih mogu da se sklone u paviljone koje je UNHCR napravio od šatora, javio je ranije izveštač Tanjuga. Među njima ima puno žena sa malom decom, koja su u letnjoj garderobi, kao i porodice sa bebama umotanim u ćebad, kako sede na prekrivačima na zemlji.

Foto: AP
Foto: AP

Najviše izbeglica došlo je iz Sirije, ali ih ima iz Iraka, Avganistana... Predstavnica UNHCR Srbija Mirjana Milenkovski kazala je da ima trenutno pet paviljona i da je u planu da se postavi još nekoliko, kako bi što više ljudi moglo da se tu skloni i ugreje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ona je rekla da su trenutno najpotrebnije kabanice i obuća i odeća, s obzirom da su veoma oskudno obučeni, a neki su čak trenutno i bosi, jer su ostali bez obuće u kojoj su došli.

S druge strane, kod Preševa svakog dana iz Makedonije u Srbiju uđe oko 5.000 migranata, a Crveni krst podeli 3.500 obroka, rekao je sekretar Crvenog krsta Ahmet Halimi.

Iako kroz Preševo dnevno prođe toliko migranata, oni na ulazak i registraciju u Prihvatni centar čekaju dva do tri sata. Kažu da im nije veliki problem kišno vreme, koliko neizvesnost kako će dalje, pošto su čili da ima problema u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track