DAN D U HRVATSKOJ: Izbore odlučuju srpski glasovi!

Hrvati osmi put od samostalnosti biraju parlament

DAN D U HRVATSKOJ: Izbore odlučuju srpski glasovi!

Hrvatska -
ZAGREB - U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za 8. parlamentarne izbore na kojima pravo glasa ima oko 3,8 miliona Hrvata koji će odlučivati o tome da li će novi četvorogodišnji mandat dati Socijaldemokratskoj partiji (SDP) aktuelnog premijera Zorana Milanovića ili će državu okrenuti udesno pod vođstvom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka.

Prema poslednjim anketama, to bi mogli da budu dosad najneizvesniji izbori, a iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) veruju da bi zato tri ili četiri srpska glasa mogla da budu jezičak na vagi koji će presuditi. Naime, iako je bilo očekivano da će SDSS dati podršku SDP i levoj koaliciji, Milanovićevo koketiranje sa ratnim zločincem Branimirom Glavašem umnogome je promenilo takve prognoze. Slavonski monstrum i ubica na izborima predvodi Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB), a tokom predizbornog skupa u Ðakovu u četvrtak poručio je da je siguran da ni SDP ni HDZ neće moći da formiraju vladu bez njega.

- Milanoviću je bolje da me ne pita za saradnju ukoliko namerava da se udruži sa Glavašem. U tom slučaju za Hrvatsku bi najpoštenija bila velika koalicija SDP i HDZ - rekao je predsednik Srpskog nacionalnog veća i potpredsednik SDSS Milorad Pupovac, ali ipak priznao da više preferira nastavak saradnje s koalicijom aktuelnog premijera.

- HDZ je, nažalost, dosad isključivao nas iz mogućnosti razgovora time što je Karamarko našu pređašnju saradnju okarakterisao kao ponižavajuću za HDZ. Kakav će biti stav HDZ nakon izbora, ne znamo jer razgovor s njima o tome do sada nismo imali - naglasio je Pupovac.Međutim, poslednja istraživanja javnog mnjenja, koje je za Dnevnik Nove TV obavila agencija „Ipsos“, dve glavne hrvatske političke stranke i njihove koalicije u ponedeljak bi mogle da osvanu s podjednakim brojem mandata u Hrvatskom saboru. Dakle, nijedna sa 76 poslanika koliko je potrebno da se formira nova hrvatska vlada. Prema sadašnjem odnosu snaga, obe opcije mogle bi otprilike da osvoje po 60 mandata, što ide u prilog tome da bi četiri srpska kandidata mogla biti presudna za formiranje nove vlade.Inače, pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini.

Dobra izlaznostGLASA SE U 48 ZEMALJANovi parlament Hrvatske moći će da biraju Hrvati u 48 zemalja u čak 114 izbornih jedinica, od kojih se najveći broj nalazi u Bosni i Hercegovini. U nekim zemljama, poput BiH, Nemačke i Australije, glasanje je počelo već juče, a prema navodima hrvatskih medija, izlaznost je do po podne bila veoma dobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track