PUPOVAC: Spremni za pregovore o formiranju većine u Hrvatskoj
Foto: Dado Đilas

Koalicije

PUPOVAC: Spremni za pregovore o formiranju većine u Hrvatskoj

Hrvatska -
Milorad Pupovac, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je na izborima u Hrvatskoj osvojila tri skupštinska mandata, rekao je da je ta stranka spremna da pregovara sa levom koalicijom o formiranju većine, ali da ne isključuje mogućnost razgovora i sa drugim strankama

On je, u izjavi Tanjugu, naveo da su SDSS i većina ostalih izabranih zastupnika nacionalnih manjina politički bliži levoj liberalnoj koaliciji te da su "sigurno spremni da pregovaraju sa njima o formiranju većine".

"Međutim, naša stranka ne isključuje ni mogućnost razgovora sa drugim strankama, ukoliko se pokaže da je to jedini način da se očuva politička stabilnost u zemlji", istakao je Pupovac.

Upitan da li je, kako je sinoć najavio, već započeo pregovore sa strankama koje će hteti da formiraju potrebnu većinu, on je rekao da postoje interesi stranaka koje su deo političkog centra i levog političkog centra koje komuniciraju sa njegovom strankom, ali je naglasio da "to još nisu pregovori".

Jučerašnji parlamentarni izbori doneli su pobedu dvema velikim kolicijama u većim gradovima, od kojih je Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om slavila u istočnom području Zagreba i 12 većih gradova, dok je SDP-ova Hrvatska raste osvojila najveći broj glasova u tri područja Zagreba i još 11 gradova.

Riječki "Novi list" preneo je danas da je Koalicija Hrvatska raste, okupljena oko SDP-a Zorana Milanovića, navodno već obezbedila podršku minimalno sedam od osam manjinskih zastupnika, mada joj ni to neće obezbediti većinu dovoljnu za sastavljanje vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja