Ostojić: U Hrvatsku mogu da uđu samo izbeglice iz ratnih područja
Foto: Fonet

Zabranjen prolaz za ostale

Ostojić: U Hrvatsku mogu da uđu samo izbeglice iz ratnih područja

Hrvatska -
Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da će Hrvatska, poput Makedonije, Srbije i Slovenije, zaustavljati prihvat onih koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

On je novinarima u Slavonskom Brodu rekao da je reč o ljudima koji ne mogu da dobiju međunarodnu zaštitu i dodao da je Hrvatska odbila zahtev Slovenije da se vrate 162 osobe koje dolaze iz država koje nisu zahvaćene ratom.

"Radi se o državljanima Maroka, Bangladeša, Šri Lanke, Alžira, Liberije, Konga, Sudana i Pakistana. Mi taj zahtev nismo prihvatili, ali smo obavestili kolege u Srbiji i Makedoniji da oni očito neće moći da prolaze ovom rutom", rekao je Ostojić.

O svemu će se, dodao je, raspravljati danas na video-konferenciji za sve zemlje s izbegličke rute. "Taj problem zasad nije veliki, ali bi mogao da postane ozbiljan.

Ako se to (zaustavljanje) ne bude radilo na izvoru, oni bi se tretirali kao ilegalni migranti", objasnio je hrvatski ministar.

Prema poslednjim podacima, kroz Hrvatsku je od izbijanja izbegličke krize sredinom septembra prošlo gotovo 417.000 izbeglica i migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track