(UŽIVO) ZAVRŠEN SKUP BRDO-BRIONI Američki i evropski zvaničnici pozvali balkanske zemlje u NATO
Foto: Beta/Damir Senčar

Svečano u Zagrebu

(UŽIVO) ZAVRŠEN SKUP BRDO-BRIONI Američki i evropski zvaničnici pozvali balkanske zemlje u NATO

Hrvatska -
ZAGREB - Potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk složili se da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

19:03 Sjedinjene Američke Države podržavaju doprinos Srbije u prevazilaženju bezbednosnih izazova, pozitivan odnos prema migrantskoj krizi, kao i doprinos miru i stabilnosti u regionu, rekao je danas potrpedsednik SAD Džozef Bajden tokom susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Zagrebu

18:43 Zemlje članice procesa Brdo-Brioni složile su se danas da je za jačanje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi nužno nastaviti jačanje transatlantskog parnerstva SAD i EU, navedeneo je u zajedničkoj izjavi šefova država bivše SFRJ i Albanije

18:15 PredsedniK Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas u Zagrebu za njega nema nikave sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. U izjavi novinarima posle samita Brdo-Brioni Tusk je rekao da je na skupu razgovarano kako ostvariti proširenje EU i ulazak u NATO za zemlje koje to žele.

18:25 Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je ulazak zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO najbolji način za unapređenje mira, blagostanja i bezbednosti u regionu.

18:10 Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je da su dogovori Beograda i Prištine "istorijski korak". Bajden je u Zagrebu u obraćanju novinarima na kraju samita Brdo-Brioni, povodom napretka koji je ostvaren u regionu, rekao da Srbija i Kosovo imaju produktivan odnos.

Kolinda Grabar Kitarović, Tomislav Nikolić i Borut Pahor, Foto Beta/Denis Cerić
Kolinda Grabar Kitarović, Tomislav Nikolić i Borut Pahor, Foto Beta/Denis Cerić

17:45 Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da je današnji samit Procesa Brdo - Brioni u Zagrebu bio dijalog jugoistočne Evrope, EU i SAD sa ciljem jačanja stabilnosti, sigurnosti i blagostanja u regionu jugoistočne Evrope. Grabar Kitarović rekla je da je ohrabrena predanošću koju su svi iskazali u podršci evropskim i evroatlantskim integracijama regiona i naglasila da je konsolidovanje Evrope moguće samo ako EU obuhvati i region jugoistočne Evrope.

16:30 Perspektiva članstva u EU-u i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Evrope jer ona motiviše na sprovođenje reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je u večeras u Zagrebu slovenački predsednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom na marginama samita zemalja Jugoistočne Evrope.

15:20 Teme vanrednog samita Brdo-Brioni, koji se danas održava u Zagrebu, a na kojem učestvuju predsednici država bivše SFRJ i Albanije, uz prisustvo američkog potpredsednika Džoa Bajdena i predsednika Saveta Evrope Donalda Tuska su, između ostalog, i pokusaj da se "Srbija i RS izvuku iz ruskog zagrljaja, te smanji uticaj Turske na BiH", piše zagrebački Jutarnji list.

14.30 Kolinda Grabar-Kitarović priredila je ručak za zvanice pod motom "Hrvatska za stolom, Slovenija u čaši"”.

Na ručku su se posluživali hrvatski specijaliteti, uz vrhunska slovenačka vina, a organizatori su time želeli da pošalju poruku da dve susedne zemlje, Hrvatska i Slovenija, uz organizaciju ovog skupa održavaju i dobre prijateljske odnose.

14:21 Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas iz Zagreba, sa samita u okviru procesa Brdo-Brioni, da očekuje obnavljanje prijateljstava u regionu i uspostavljanje saradnje. "Daće Bog da se uvek ovako sastajemo i da obnavljamo prijateljstva i uspostavljamo saradnju", napisao je Nikolić na svom Tviter profilu.

12.45 Predsednici država regiona koji učestvuju na skupu Brdo-Brioni u Zagrebu stigli su na Pantovčak, u rezidenciju šefa hrvatske države, gde se održava taj sastanak.

Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Borut Pahor, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Borut Pahor, Foto: Reuters

Goste, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dočekuju domaćini, predsednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor.

Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović i Borut Pahor, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović i Borut Pahor, Foto: Reuters

13.15 Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je u Zagrebu da je ovaj region u poslednjih 25 godina od izuzetnog interesa za SAD.

"Za SAD i mene, ali govorim i u ime američkog predsednika, ovaj region je u poslednjih 25 godina od izuzetnog interesa", rekao je Bajden novinarima u zagrebačkom hotelu Vestin gde se jutros susreo sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

On je pohvalio rad regionalne inicijative Brdo-Brioni, jer, kako je rekao, uspeva da za istim stolom okupi sve predsednike država regiona.

Bajden je u Zagrebu razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i premijerom Zoranom Milanovićem.

"Ovde sam bio dok je Tito bio živ, a potom i Tuđman. Mator sam", kroz šalu je rekao Bajden.

9.30 Obezbeđenje na samom aerodromu, ali i na ruti kojom će se kretati američki potpredsednik, je na najvišem nivou, a građani koji žive na ruti kojom Bajden prolazi dobili su uputstva da spuste roletne, ne kače veš na terasama i ne vire kroz prozore!

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Drugi čovek SAD-a učestvovaće na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brioni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Na samitu će učestvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Potpredsednik Bajden je najviši američki zvnaičnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barak Obama na čelu Sjedinjenih Država.

Foto: Printskrin Jutjub
Foto: Printskrin Jutjub

Na sastanku će uz sve predsednike zemalja u regionu biti i predsednik Evropskog saveta Donald Task, kao i austrijski predsednik Hajnc Fišer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track