SUKOBI U ZAGREBU OKO ANTE PAVELIĆA: Antifašisti protestovali zbog mise u čast zloglasnog ustaše
Foto: Anadolija

Pali udarci

SUKOBI U ZAGREBU OKO ANTE PAVELIĆA: Antifašisti protestovali zbog mise u čast zloglasnog ustaše

Hrvatska -
ZAGREB - U centru Zagreba danas je došlo do fizičkog obračuna profašista i pripadnika Inicijative protiv fašizma koji su protestovali protiv mise zadušnice organizovane za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Ta Inicijativa je uoči mise koja se odrzavala u bazilici Srca Isusova organizovala protest protiv rehabilitacije Pavelićevog lika i dela. Uoči početka mise i protesta ispred bazilike, prema rečima Marka Miloševića iz Radničkog fronta, koji je jedan od organizatora protesta, došlo je do fizičkog sukoba grupe antifašista i profašista, samo stotinak metara od mesta protesta.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

''Na nekoliko stotina metara odavde napala nas je grupa od 10-15 fašista i pokušala da dođe do slabijih delova naše povorke. Izmenjene su šake i udarci. Gađali su nas metalnim kantama za smeće. Nisu očekivali organizovaniji otpor. Nakon razmene udaraca povukli su se glavom bez obzira'', rekao je Milošević.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ispred bazilike se uoči početka mise okupilo nekoliko desetina antifašista, koji su uzvikivali parole poput ''Ustaše i četnici, zajedno ste bežali'', dok su su im prilikom ulaska u crkvu neki odgovarali nacističkim salutiranjem i uzvicima "Zig hajl" i okupljene demonstrante nazivali Srbima, pevajući ustaške pesme.

U bazilici Srca Isusova se već godinama održava misa za ustaškog na dan njegove smrti, a tek poslednjih nekoliko godina građani su počeli da reaguju demonstracijama protiv rehabilitacije njegovog lika i dela i prodaje kalendara i ostalih proizvoda sa ustaškim simbolima, navodi N1.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track