HRVATSKOM VODITELJU PRETE SMRĆU: Posle uvrede srpske crkve Juriču na mejl i Fejsbuk stižu pretnje!
Foto: Prinskrin Yt

Optužen za govor mržnje

HRVATSKOM VODITELJU PRETE SMRĆU: Posle uvrede srpske crkve Juriču na mejl i Fejsbuk stižu pretnje!

Hrvatska -
ZAGREB - ZAGREB - Nakon emisije “Makrov trg” u kojoj je izvređao sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, novinaru i uredniku lokalne TV Z1 Marku Juriču stižu pretnje, koje je on sinoć prijavio policiji.

Pretnje uglavnom stižu preko društvenih mreža, ali i na Juričev mejl.

"U policiji je bila dežurna ekipa, pokazao sam im pristigle mejlove i objave na društvenim mrežama, oni su prijavu primili i pozvali me da dođem na informativni razgovor. U međuvremenu sam primio nove pretnje koje su stigle na adresu Z1 televizije pa ću prijavu dopuniti”, kaže Marko Jurič, kome je navodno, ponuđena policijska zaštita.

Podsetimo, Savet za elektronske medije pokrenuo je sinoć hitnu proceduru utvrđivanja činjenica povodom jednog od najeklatantnijih slučajeva govora mržnje u hrvatskim medijima poslednjih godina, u emisiji "Markov trg“ lokalne privatne televizije Z1, voditelja Marka Juriča i najavio prijavu Tužilaštvu.

Na vanrednoj sednici Saveta zatraženo je izjašnjavanje vlasnika lokalne TV Z1u roku od 48 sati povodom ovog slučaja.

“Videćemo šta će vlasnik reći, i, kako smo mi sami ne možemo ići dalje od toga, predaćemo ceo postupak Državnom tužilaštvu”, rekla je za Radio slobodnu Evropu predsednica Saveta i direktorka Agencije za elektronske medije Mirjana Rakić, preneli su hrvatski mediji.

Odjavljujući svoju emisiju, Jurič je, naime, uputio upozorenje građanima da se pripaze kada šetaju Cvetnim trgom, gde se nalazi pravoslavna crkva, jer bi, kako je rekao, neko od “četničkih vikara koji tu stoluju” mogao istrčati i u “svom maniru klanja izveo svoj krvavi pir”.

Jurič je, kako je naglasio, upozorenje posebno uputio majkama sa decom.

Osim toga, predložio je da bi možda bilo dobro da se to mesto poebno obeleži tablama na kojima bi pisalo:

"Pazi oštar četnik u blizini".

Odmah je reagovalo Srpsko narodno veće, koje je, osudivši Juričeve izjave saopštilo da je Jurič poznat kao osoba koja redovno promoviše netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj.

“Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz sedmice u sedmicu neometano koristi sve radikalniji govor mržnje", poručuju iz SNV-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track