(FOTO) SILOVATELJI SLAVE SLOBODU: Grupno silovali Norvežanku (17), hrvatski sud ih oslobodio!
Foto: Fb

Skandalozna odluka hrvatskog suda

(FOTO) SILOVATELJI SLAVE SLOBODU: Grupno silovali Norvežanku (17), hrvatski sud ih oslobodio!

Hrvatska -
MALBURN - Australijska javnost ogorčena je činjenicom da su trojica Australijanaca iz Melburna u Hrvatskoj osuđena samo na uslovnu petogodišnju kaznu i globom od 20.000 evra zbog grupnog silovanja 17-godišnje Norvežanke u julu 2015. godine.

Dilan Đohan (23), Ešvin Kumar (23) i Valid Latif (21), dobili su svaki po godinu dana zatvorske kazne, koja je odmah potom pretvorena u uslovnu kaznu s počekom od pet godina.

U nagodbi s hrvatskim tužiteljima, trojica Australijanaca dogovorili su plaćanje 30.000 dolara odštete norveškoj tinejdžerki, koju su grupno silovali u jednom noćnom klubu na Bačvicama u Splitu.

Samo nekoliko dana nakon što je obezbedio izbegavanje suđenja, jedan od silovatelja, Dilan Đohan, objavio je putem Instagrama da bi mogao da ima seksualni odnos sa stjuardesom pre ukrcavanja na let za Melburn.

Taj konobar i povremeni muški model tvrdi da je doživeo "prosvetljenje" dok je sedeo na dubrovačkim zidinama, gde mu je "meki glas" rekao da je njegov smisao života "Odvesti u krevet nebeski obdarene lepotice".

Latif je završio RMIT, fakultet za tehnologiju, dizajn i preduzetništvo, te se odmah zaposlio u trgovini koja prodaje hranu za bildere.

Kumar, pak, dolazi iz dobrostojeće porodice i navodno je on bio inicijator putovanja u Evropu.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su trojica Australaca planirali da siluju Norvežanku pre nego što ju je jedan od njih odvukao u toalet. Tada su se pridružila i preostala dvojica.

Lekarski nalaz potvrdio je da je do snošaja došlo, nakon čega su dvojica od trojice optuženih Australaca rekla da je čin bio prihvaćen od strane devojke, dok je treći tvrdio da nije sudelovao u tome.

Norvežanka je s njima pila te večeri, a većina svedoka govorila u prilog trojice Australijanaca pa je čitav slučaj tužilaštva bio na klimavim nogama.

Trojac je posle nekoliko meseci priznao krivicu, nagodio se i platio odštetu, pa su pušteni na slobodu.

Sanja Sarnavnka, predsednica udruženja B.a.b.e. istakla je da tužitelji nisu smeli da se nagode oko optužbi za silovanje, za koje je kazna u Hrvatskoj i do 15 godina zatvora.

"Ako oni to mogu priuštiti, onda će oni koji su optuženi platiti najbolje advokate, platiti odštetu i dobiti najmanju moguću kaznu ili čak biti oslobođeni. Svi bi trebalo da imaju jednak tretman, bez obzira na njihovo bogatstvo", rekla je Sarnavka posle vesti o nagodbi.

(Jutarnji.hr/Dnevnik.hr, Foto: Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track