SKANDAL KOJI POTRESA HRVATSKU: Osuđeni pedofil na čelu organizacije za zaštitu dece!
Foto: Profimedija

Verovali ili ne

SKANDAL KOJI POTRESA HRVATSKU: Osuđeni pedofil na čelu organizacije za zaštitu dece!

Hrvatska -
Neverovatna, ali, na žalost, istinita priča. Osuđeni pedofil na čelu je organizacije za pomoć zlostavljanoj deci. Služio je kaznu zatvora od 10 godina zbog pedofilije. Ombudsman kaže da je upozoravala nadležne na ovaj problem, ali da je nisu slušali.

Naime, osuđeni pedofil suosnivač je organizacije koja se bavi zaštitom dece od seksualnog zlostavljanja. Svoju prošlost, kako kaže, ne krije.

"Predsednik sam organizacije za zaštitu ljudskih prava, bio sam 10 godina u zatvoru, osuđen sam zbog zlostavljanja dve devojčice", kaže nam.

Pre nešto više od godinu dana izašao je iz zatvora. Jednu je maloletnu devojčicu prema presudi seksualno iskorišćavao, a s drugom imao seksualni odnos. Na naše pitanje kako sada štiti prava dece, a bio je u zatvoru zbog njihovog zlostavljanja odgovara - "U čemu je problem?".

Problem je, tvrdi, ombudsman u Zakonu koji ovako nešto ne brani.

"To je jedna od nelogičnosti sistema. Upozorila sam ministarstvo uprave 2014., nažalost moji predlozi nisu prošli", kaže ombudsman Mila Jelavić.

I bivša ministarka, svesna je manjkavosti sistema.

"To je pokazatelj nefunkcionisanja sistema koji ne proverava takve informacije, mi svaki dan imamo preko desetak novih organizacija koje se formiraju", kaže Milanka Opačić.

A da li je dotični i dalje u registru pedofila?

"Sigurno da jesam, to nije ni malo sporno svaka osoba koja je optužena za zlostavljanje dece je u tom registru", kaže.

Ali, to ga tvrdi nije sprečilo ni da sarađuje sa institucijama i kaže kako niko nikada nije doveo u pitanje njegovu presudu sa njegovom sadašnjom funkcijom. Kaže kako rade na način da sarađuju sa institucijama te da niko od članova organizacije neće imati kontakt s bilo kojim detetom.

Ostaje nažalost da mu se samo veruje na reč, jer nijedan zakon mu to ne brani.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track