PUNI PARA: Hrvatski milioneri teški 7,5 milijardi evra
Foto: Profimedija

Bogato

PUNI PARA: Hrvatski milioneri teški 7,5 milijardi evra

Hrvatska -
Hrvatska ima 22 hiljade milionera, koji na svojim štednim računima u bankama drže čak 56,3 milijarde kuna gotovog novca (7,35 milijardi evra), pišu hrvatski mediji.

"Vrednost ušteđevine najvećih hrvatskih bogataša odgovara godišnjem prihodu Agrokora, ili polovini prihoda državnog budžeta!", naglašava Večernji list.

Svaki od hrvatskih milionera u proseku ima na računu u banci 2,54 miliona kuna (331,7 hiljada evra), navodi se u tekstu i precizira da je reč o podacima Hrvatske narodne banke (HNB) koja je nedavno analizirala da li postoji neprimereno veliko oslanjanje banaka na uski broj klijenata.

"Trećina svih depozita koncentrisana je u rukama 22 hiljade domaćih milionera, oko 44 hiljade građana uštedelo je između pola miliona i milion kuna, dok bi se srednjim slojem moglo smatrati oko 273 hiljade građana, čija je štednja između 100.000 i 500.000 kuna, a prosečna vrednost njihove ušteđevine oko 223 hiljade kuna".

Velika većina hrvatskih štediša, njih 2,7 od ukupno tri miliona, na računima ima manje od 10 hiljada kuna, u proseku 9.739 kuna (1.270 evra), dodaje se dalje. HNB se upustila u ovu analizu kako bi detektovala moguće rizike po finansijsku stabilnost, i nije se bavila aspektom socijalnih nejednakosti.

Pošto su zaključili da je u bankama prisutan visok stepen koncentracije i kod depozita i u kreditiranju, HNB je uvela dodatne zaštitne mehanizme kako bi se izbeglo eventualno destabilizovanje neke od banaka, a tek će kasnije analize pokazati da li postoje bilo kakve promene u navikama štednje, piše Večernji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track